NRK Meny
Normal

Så nær var huset fra å bli tatt av raset

Tre boliger evakuert etter jordras i Rana

Jordras på Åenget ved Mo i Rana

Raset har gått på Åenget mellom E6 og Ranelva.

Foto: Bjørn Leirvik

En av boligene ligger like ved rasstedet på Åenget like øst for Mo i Rana. Ingen personer kom til skade i raset.

Ras på Åenget ved Mo i Rana

Rana kommunen jobber torsdag kveld med å sikre rasstedet.

Foto: Bjørn Leirvik

– Det har rast ut såpass nært bebyggelsen i området at vi i samarbeid med politiet har evakuert de beboende for å ta vare på liv og helse, sier ordfører Kai Henriksen i Rana.

Allerede før helgen kom det melding om at et bekkefar i nærheten av rasstedet hadde begynt å åpne seg. NVE var derfor torsdag formiddag på befaring i området, da jordmassene begynte å røre ytterligere på seg.

Raset har gått mellom E6 og Ranelva og kommunen har allerede iverksatt flere tiltak og evakuert de tre boligene som ligger nærmest rasstedet.

– To av dem har fått bosetting hos familie og venner, mens en familie kommer hjem på søndag. De får tilbud om å bo på hotell, dersom det fortsatt er behov for evakuering i området.

Ordføreren fikk beskjed om raset torsdag formiddag og har fått bekreftet at ingen da befant seg i huset som ligger nærmest raset. Kommunen og NVE jobber i kveld og i natt med å sikre rasområdet og forebygge ytterligere skader i området.

– Det ser ut til at raset kan skyldes en bekk eller vannrør, som enten har endret på seg eller på annen måte har gjort at grunnen har begynt å rase ut, sier Henriksen.

E6 på stedet er ikke berørt av raset og er åpen for trafikk.

Laster kart, vennligst vent...

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.