Så mye plast ble ryddet opp i Salten i fjor – på landsbasis er mengden det syvdobbelte

Midt i Bodø sentrum er 50 tonn plast plassert på det ellers så idylliske havneområdet. Det gjør inntrykk på forbipasserende. – Flere må ta ansvar for søppelet sitt, synes Ellinor (6).

Så mye plast ble ryddet opp i Salten i fjor. Hvis det fortsetter slik, vil det innen 2050 være like mye plast i havet som det er fisk.

Mengden tilsvarer bare en mindre del av det som ble ryddet langs norske strender i fjor. Foto: Ole Dalen, redigering Yasmin Hadafow / NRK.

Utenfor kulturhuset Stormen får forbipasserende seg i dag et uvanlig syn.

Store blokker med sammenpresset husholdningsplast – hver på 700–800 kilo – er plassert utenfor det prisbelønte bygget i fylkeshovedstaden Bodø.

– Dette var fælt mye søppel, utbryter Tone Moan Nordby.

– Det er virkelig en tankevekker for oss alle, fortsetter hun.

Datteren Ellinor (6) er enig.

– Det er ikke bra med søppel i havet. Det er veldig dumt for dyrene som bor der, de kan spise søppelet og dø.

Tone Moen Nordby sammen med datteren sin

Tone Moan Nordby sammen med datteren Elinor.

Foto: Ole Dalen / NRK

Rekord

Det er renovasjonsselskapet Iris Salten som står bak stuntet. 50 tonn plastavfall er tilsvarende det som ble samlet inn langs strender og øyer i Salten i 2016. På landsbasis er tallet mer enn det syvdobbelte.

Søppel utenfor Stormen

Dette søppelet er plassert utenfor Stormen i dag.

Foto: Ole Dalen / NRK

Frivillige samlet i fjor inn 377 tonn søppel fra norske strender. Mye av dette stammer fra personlig forbruk (som husholdningsplast) – i tillegg ble det funnet mye tau, garn og så videre fra fiskerflåten.

377 tonn var faktisk ny rekord, forteller daglig leder Lise Keilty Gulbransen i Hold Norge Rent, som siden 2011 har arrangert den nasjonale Strandryddedagen.

– Det ble også satt ny rekord i antall ryddeaksjoner i 2016. Antallet aksjoner økte fra 800 i 2015 til over 1300 i fjor. Vi tror på ny rekord i år også, både med tanke på antall aksjoner og mengden innsamlet avfall.

– Må skjerpe oss

En økende bevissthet rundt problematikken på spesielt Vestlandet og Bergen-området har trolig bidratt til at mengden innsamlet søppel økte med 50 prosent i fjor, sier Gulbransen.

Lise Gulbransen, Hold Norge rent

Lise Keilty Gulbransen i Hold Norge Rent forteller at det i år for første gang blir gjennomført en nordisk strandryddedag, inkludert Færøyene.

Foto: Hold Norge rent

Inntrykket hun sitter igjen med er at trenden foreløpig ikke har snudd, og at vi forsøpler stadig mer.

– Vi må skjerpe oss. I Norge har regjeringen satt i verk mange tiltak, men det hjelper lite hvis ikke resten av verden er med.

– Økt velstand i befolkningstette land som Kina og Indonesia fører til økt forbruk, uten at gode avfallssystemer er på plass. Internasjonale avtaler er dermed vel så viktig.

Kan bli mer plast enn fisk i havet

Kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i Iris Salten håper søppelet som er plassert i Bodø sentrum i dag gir folk en liten tankevekker, og gjør at flere ønsker å bidra til å rydde strender langs kysten denne våren.

Arnt E Pedersen i Iris Salten

Kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i Iris Salten.

Foto: Ole Dalen / NRK

– Hadde vi hatt alt avfallet som ble samlet inn i Salten i fjor uten å presse det sammen, så hadde det blir en kjempestor haug, sier han.

Iris har administrert og koordinert ryddeaksjonen i Salten siden 2011, og har hentet 150 tonn marint avfall på disse årene.

I 2050 kan det være mer plastsøppel enn fisk i verdenshavene om vi holder samme kurs som nå.

Oppfordringen fra seks år gamle Ellinor er derfor klar:

– Folk burde finne seg en søppelkasse fremfor å kaste det ute i naturen.

Innslag fra Saltstraumen minutt for minutt der de viser frem slukene de har plukket i år, og bilder fra tidligere dykk.

Bodø Sportsdykkerklubb har også engasjert seg i saken. Her ser vi noen av de mange slukene de har samlet fra havets bunn gjennom årenes løp.

NRK-kontorene i nord setter søkelyset på forurensning av havet. Har du et tips eller vil bidra? Ta kontakt med vår journalist:

Søppel utenfor Stormen

Søppelberget utenfor Stormen i Bodø i dag.

Foto: Ole Dalen / NRK