Hopp til innhold

Så du meteorene fra «verdens mest berømte komet» i natt?

Natt til tirsdag kunne vi se opp mot 15 til 20 stjerneskudd i timen.

Halleys komet fotografert i 1986.

Halleys komet fotografert i 1986, forrige gang den kunne ses fra jorda.

Foto: Wikipedia Commons

Ved midnatt var det all grunn til å kle på seg, og ta en titt opp på himmelen. Da var nemlig meteorene fra en av verdens mest kjente kometer, Halley, synlig fra jorden.

Orionidene er en årlig meteorsverm som treffer atmosfæren i oktober. For oss som står på jorden, vil det se ut som det stråler ut av Orions belte, og det vil være mest synlig fra og midnatt, og til rundt klokken 04.00 tirsdag morgen.

Leder i Norsk Astronomisk Selskap, Tor Einar Aslesen, har noen tips til hvordan man best mulig kan se det spektakulære fenomenet.

– Kle på deg godt, finn et mørkt sted så langt unna bebodde strøk som mulig, legg deg ned på ryggen, og se opp mot himmelen.

Stjerneskudd hvert 3. og 5. minutt

Fra og med klokken 22.00 mandag kveld vil det være mulig å se meteorsvermen. Men høydepunktet vil sannsynligvis være mellom klokken 03.00 og 04.00.

Tor Einar Aslesen

Tor Einar Aslesen sier Orionidene treffer jordatmosfæren to ganger i året, og at meteorsvermen er mest spektakulær nå i oktober.

Foto: Privat

– Stjerneskuddene vil øke i antall utover natta. Da kommer de meteorene som har størst fart mot jorden, opp mot 70 kilometer i sekundet, sier Aslesen.

Jo raskere hastigheten er, desto lysere og klarere vil stjerneskuddene være.

Med forbehold om vær, sier Aslesen at man vil kunne se ett stjerneskudd hvert tredje til femte minutt. Men det er ikke bare været som avgjør synligheten.

– Antallet meteorer har selvfølgelig mye å si. I tillegg vil månelyset avgjøre, og i dag er det mye månelys. Det kan svekke synet, sier han.

Best i øst, verst i vest

Ifølge meteorologen er det et lavtrykk i hele landet, som muligens vil kunne sette en demper på stemningen. Trøndelag, Møre og Romsdal og Vestlandet får mye nedbør og skyer, og det vil stort sett være grått.

– På Sørlandet vil det være nærmest umulig. Der letter det ikke før tirsdag morgen. Men verstingen er nok Vestlandet sør for Stad. Der er det varslet store mengder nedbør, sier statsmeteorolog, Siri Wiberg.

Østlandet peker seg ut som nattens værvinner. Viberg sier det vil komme noen skyer utover kvelden, men det ser ut som dette vil sprekke opp rundt midnatt, og det vil kunne bli skyfritt enkelte steder.

Også bodøværingene har oddsen med seg i natt. Til tross for mye regn på dagtid, vil det være sjanser for klar himmel i løpet av natta. Sør og nord i Nordland vil natta derimot preges av regn.

I Troms og i Finnmark vil det til tider være sprekker i skydekket, men ikke langvarig klar himmel.

Sjelden komet

Meteorene stammer fra kometen Halley, som er den første periodiske kometen som er oppdaget. Den er ganske usynlig fra jorda, men kan ses omtrent hvert 76. år. Forrige gang var i 1986, og neste mulighet vil være omtrent i 2061.

Halleys komet fra 1910.

Halleys komet fotografert i 1910. Neste gang den kan ses fra jorda blir sannsynligvis i år 2061.

Foto: Wikimedia Commons

Orionidene kan derimot ses hver oktober. I tillegg dukker restene fra oktober-Orionidene opp igjen i mai, som også skaper en meteorstorm. Men ifølge Aslesen er ikke dette like spektakulært, mye grunnet lysere netter.

Det som gjør Orionidene så spektakulære er at meteorsvermen går i motsatt retning enn jorda. Mens jorda går i klokkeretningen, kommer meteorene mot klokkeretningen, noe som skaper en høyere hastighet.

Skulle du gå glipp av Orionidene, er det derimot ikke lenge til neste meteorsverm. I november er det Leonidene, og i desember Geminidene. Men Orionidene er den viktigste, mener Aslesen, som sikter til at de kommer fra selveste Halleys.

Ildkule fra meteorsverm (Leonidene) i 2009

Ildkule fra meteorsvermen Leonidene, som vi kan se i november.

Foto: Navicore/Wikipedia