Hopp til innhold

Rypa flyktet på sjøen etter å ha blitt angrepet av en spurvehauk

Blodig og forslått kastet rypa seg ned i vannet. Den svømte litt rundt for den kom seg opp på en stein, sier Martin Eggen, som fotograferte det sjeldne synet.

Blodig rype ved Vikten i Flakstad

I redsel, eller kanskje som en strategi for å unnslippe nye angrep, fløy denne rypa ut på sjøen og havnet i vannet.

Foto: Martin Eggen / Lofoten Birding

Martin Eggen i Lofoten Birding

Martin Eggen, som også er fugleguide i Lofoten Birding.

Foto: Lofoten Birding

Det var da hobbyornitolog og fugleguide Martin Eggen tok seg en spasertur ved Vikten i Flakstad han plutselig fikk øye på en liten, hvit «ball» som kom dalende ned fra stor høyde.

– Det hele så svært merkelig ut, og den hvite «ballen» landet i en grøft. Jeg gikk for å se hva det var bare for å stirre inn i de gule øynene til en liten spurvehauk – på ryggen av en hvit rype, sier Eggen om hendelsen.

Spurvehauken så puslete og spinkel ut ved side av den velfødte rypa, legger han til.

– Det var et stort bytte den hadde prøvd seg på. Hauken ble så overrasket av min tilstedeværelse at den slapp rypa, som så sitt snitt til å unnslippe.

Overlevde

Her ligger rypa i vannet

Her ligger rypa i vannet. Hvis den blir gjennomvåt, risikerer den å drukne, fordi fjærdrakten ikke er tilpasset vann.

Foto: Martin Eggen / Lofoten Birding

Det som så skjer, er noe Eggen mener få har fotografert tidligere: Rypa flyr ut på havet og havner i vannet.

– Den ble liggende å svømme litt, men prøvde raskt å klatre opp å en stein, noe den lykkes med. Blodig og våt, men i live, sier Eggen.

At enkelte arter kaster seg i vannet når de føler seg truet eller er under angrep, er ifølge Eggen en kalkulert risiko. Det gjør de selv om de risikerer å drukne dersom fjærene blir våte.

– Jeg har også opplevd at småfugler med rovfugler etter seg har kommet flyvende i ring rundt meg, med det naturlige resultat at hauken har gitt opp jakta. Dette tyder på at fugler, bevisst eller ubevisst, har kreative metoder for overlevelse.

Blodig rype ved Vikten i Flakstad

Blodig og forslått stupte rypa i vannet. Her har den nettopp kommet opp igjen.

Foto: Martin Eggen / Lofoten Birding

– Ulike strategier

Vitenskapelig rådgiver Kjetil Bevanger ved Norsk institutt for naturforskning forteller at rypa ikke har en fjærdrakt som er tilpasset vann, og at den ikke kan være særlig lenge i vannet før det blir farlig for den.

Spurvehauk i hagen, Sjøgata, Uthaug

Slik ser en spurvehauk ut. Illustrasjonsfoto.

Foto: Brynhild Kjelsli

– Jeg har ikke hørt at dette er en vanlig strategi for rype, men dette er ikke uvanlig for andre arter som har en fjærdrakt som er bedre tilpasset vann, sier han.

Han forteller at rypa ofte stuper ned og gjemmer seg i busker og kratt når den føler seg truet.

– Fuglene har mange ulike strategier for å unngå å bli tatt. Mange arter opptrer for eksempel i flokk. På den måten forvirrer de fienden, sier han.

Vikten i Flakstad