NRK Meny
Normal

Rustrødt regn fra Sahara

Det er en uvanlig farge på regndråpene som faller ned i Nordland på søndag. Regndråpene er brunrøde i fargen, og nå viser det seg at det skyldes sand fra Sahara.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Søndag kom det et uvanlig regn over Nordland. Regndråpene er rustrøde, og fargen kommer av ørkenstøv fra Afrika, skriver Helgelands Blad.

– De har funnet ut at for cirka fem dager siden var det en sandstorm i Sahara som virvlet opp mye sandstøv i atmosfæren, og det tatt av sønnavinden og fraktet nordover i Europa, og i natt og i dag har det kommet over Nordland, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk Institutt.

Uvanlgi regn fra Sahara

Det var et uvanlig syn som møtte bileieren da han stod opp søndag morgen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Skyldes godt vær i Europa

Grunnen til at sandstøvet har kunnet reise så langt, er at det har vært så fint vær i Europa. Men så nådde sanden Nordland, og der traff det på regn.

Det er ikke ofte dette skjer, men det er et sammenfall av omstendigheter som har gjort det mulig. Det er veldig lett støv, med små partikler. Det er høytrykk i Europa, og ikke noe nedbør. Først når det kom over Nordland traff det regn og ble vasket ut, og faller ned på bakken i Nordland, sier Alsvik Walløe.

Meteorologisk Institutt har fått rapporter fra både nord og sør i fylket.

Statsmeteorologen sier at han har hørt om lignende hendelser fra fjellet i Sør-Norge, men at det er et svært sjeldent fenomen.

Han avviser også at dette har noe med atomkatastrofen i Japan å gjøre.

– Så langt ville det ikke klart å reise. Dette skyldes at de lette sandpartiklene er blåst opp i atmosfæren, og den kraftige vinden er årsaken til at det kan reise så langt som fra Sahara, sier Alsvik Walløe.

Regn med sandstøv fra Sahara

Regn med sandstøv fra Sahara.

Foto: Sigurd Steinum / NRK