Russland økte importen av laks

Norges sjømatråd ser på det nåværende tidspunkt ikke noen konsekvenser av EUs og USAs sanksjoner mot Russland.

Laks

Eksporten av norsk laks til Russland økte med 19 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

Foto: Marøy, Terje / SCANPIX

Eksporten av norsk laks til Russland økte med 19 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor, melder nettstedet Nord24.

– Det viser at norsk sjømat fortsatt er viktig for de russiske importørene. Mange russiske sjømatimportører lever at norsk sjømat. Tallene gir grunn til å være betinget optimist, sier kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Norges Sjømatråd til NRK.no.

Christian Chramer er kommunikasjonsdirektør i Eksportutvalet for fisk.

Kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Norges Sjømatråd.

Norge er verdens nest største eksportør av sjømat og EU og Russland er vårt viktigste marked.

Norges sjømatråd knytter den økte eksporten til lavere priser på norsk laks, og mener økningen viser at etterspørselen etter norsk laks fortsatt er stor og økende i Russland. I fjor eksporterte Norge laks verdt 4,2 milliarder kroner til Russland.

Chramer vil ikke spekulere i hva konsekvensene av eventuelt russisk importforbud vil bli, men legger ikke skjul på at Russland er et viktig marked for norsk sjømat.

– Viktig marked

– Det har vært det viktigste markedet siden 2011, særlig for ørret og sild. Det store globale sjømatmarkedet er fleksibelt, og har vist evne til å absorbere endringer i markedsbildet relativt raskt. Men for produkter som ørret og sild er Russland et særlig viktig marked for Norge. Over 40 prosent av ørreteksporten går til det russiske markedet.

Chramer legger heller ikke skjul på at det i mange år vært krevende å handle sjømat med Russland.

– Men samtidig ser vi at handelen likevel går bra. Derfor tror vi at det gode forholdet mellom Norge og Russland vil vedvare. Vi er trygg på at Russland vil være et stort og viktig marked også i årene som kommer, sier han til NRK.no.

– Vi følger situasjonen nøye

Nyhetsbyrået Interfax har meldt at flere vestlige varer som norsk fisk kan bli utestengt fra det russiske markedet som mottrekk til vestlige sanksjoner på situasjonen i Ukraina.

– Russland er et viktig marked for norsk sjømateksport. Vi eksporterer både vesentlig med pelagiske fiskeslag og laks til Russland. Derfor håper vi i det lengste at handelen skal gå som normalt, sier Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) til NRK.no.