Russisk generalkonsul: – Norge har ingenting å frykte

Russland ruster opp like ved norskegrensen, men generalkonsul Mikhail Noskov avviser at Norge har grunn til å frykte sin mektige nabo i nord.

Generalkonsul ved Det Russiske Generalkonsulatet i Kirkenes Mikhail Noskov avviser at Norge har grunn til å frykte:

Generalkonsul Mikhail Noskov gjestet Nordområdesenterert ved Universitetet i Nordland i dag.

Russland bygger seg opp militært i nærområdene til Norge, mener etterretningstjenesten. Den russiske Nordflåten tar i bruk nye atomubåter samtidig som de har opprettet en ny fellesoperativ kommando med ansvar for store deler av russisk Arktis, det er nye flybaser langs hele den russiske nordkysten og på de polare øygruppene

– Det er ingen grunn til bekymring. Også under den kalde krigen klarte vi å leve sammen og utviklet forholdet oss imellom, sier generalkonsul ved Det Russiske Generalkonsulatet i Kirkenes Mikhail Noskov.

Generalkonsulen gjestet han Nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland i dag. Her beklager situasjonen som har oppstått.

– Men Russland kan ikke lastes for den. Det er ikke vi som har innført sanksjoner, men vi har måttet svare på dem.

I sitt foredrag sa statssekretær Bård Glad Pedersen (H) at løsninga på den fastlåste situasjonen mellom NATO, EU og Norge ligger i Moskva. Det er ikke Noskov med på.

– Vi kjenner Norges standpunkt. Vi er uenig.

Stor militærøvelse

Mandag innledet Russland en større militærøvelse i Nordishavet – på et tidspunkt når forholdet mellom Russland og Vesten er mer anstrengt. Etterretningssjef Kjell Grandhagen har uttalt at øvelsen er et politisk signal fra russisk side for å fortelle omverden at Russland har et sterkt forsvar og at man ikke må undervurdere Russlands kapasitet.

Generalkonsul Mikhail Noskov sier det er snakk om en helt ordinær øvelse for de russiske styrkene.

– Dette er en beredskapsøvelse som vår øverstkommanderende Vladimir Vladimirovitsj Putin ga ordre om. Vi har rett til å øve på samme måte som at dere har rett til å øve.

– Så dette er ikke et svar på den norske øvelsen i Finnmark?

– Nei. Det er en tilfeldighet.

– Hva må Norge gjøre for å bedre forholdet til Russland?

– Ifølge norske myndigheter er det altså opp til Moskva å bedre forbindelsene. Vi er åpne for alle former for diskusjoner og forhandlinger. Vi bør møtes oftere, vi bør diskutere mer åpent og vennligsinnet de vanskeligste temaene. Slik vil vi kunne løse problemene. Hvor lang tid det vil ta, veit jeg ikke. Det skjer ikke i morgen, eller dagen etter, men muligens i løpet av ikke så veldig lang tid.

Studenter vil ha mer samarbeid

Russiske studenter ved Universietet i Nordland

Doktorgradsstudent Antonina Tsvetkova som studerer ved Universitetet i Nordland mener storpolitikken ikke ødelegger for samarbeidet i nord. Her sammen med Simen Steira fra Lofoten, som studerer ved Handelshøgskolen.

Foto: Kari Skeie / NRK

Antonina Tsvetkova fra St. Petersburg, som tar doktorgrad ved Universitetet i Nordland mener storpolitikken ikke ødelegger for samarbeidet i nord.

– Jeg tror vi i nord har et annet perspektiv. Her mener vi det er viktig med mer samarbeid og at vi blir kjent med hverandre.

handelsehøgskolestudent Simen Steira fra Lofoten ønsker seg en jobb innen olje og gass i nordområdene.

– Jeg tror at samarbeidet vil fungere selv om det er litt kritisk mellom Vesten og Russland.