Russisk atomubåt seiler langs Norskekysten: – Har veldig stor slagkraft

En russisk atomubåt av samme type som Kursk, som havarerte i Barentshavet i august 2000, er på vei langs Norskekysten. – Den overordnede situasjonen er at Russland øver betydelig mer enn tidligere, forteller forsker.

Ubåt

Her er et av bildene Forsvaret har tatt av ubåten, som er på vei nordover.

Foto: Forsvaret

– Det er vår oppgave å følge med på all aktivitet langs kysten vår, og for tiden har vi en russisk ubåt som seiler på nordlig kurs, forteller Ivar Moen.

Moen er oberstløytnant og senior talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, og sier til NRK at ubåten per nå befinner seg nord av Tromsø.

Den passerte 70 mil fra kysten av Lofoten, og er ifølge NTB av Oscar-ll klassen. Ubåten Orel er samme klasse som Kursk, som havarerte etter en torpedo-ulykke i 2000 hvor 118 besetningsmedlemmer omkom, ifølge The Barents Observer.

Om bord i ubåten skal det være 24 krysserraketter med en rekkevidde på mellom 500 til 600 kilometer. Rakettene kan utstyres med 750 kilo sprengstoff, skriver ABC nyheter.

– Etter det vi kjenner til har den vært på oppdrag utenfor St. Petersburg i forbindelse med markering av marinens dag der, sier Moen.

Forsvaret følger med på ubåten

Ubåtens ferd betegnes som en rutineseilas.

Foto: Forsvaret

– Jevn aktivitet de siste årene

Forsvaret følger med på ubåtens ferd, som betegnes som en rutineseilas.

– Vi ser jevnlig gjennom året at det er russiske fartøy som seiler langs kysten vår. For vår del er dette en rutinemessig aktivitet, og vi følger den på linje med annen aktivitet.

Oberstløytnant Ivar Moen

Oberstløytnant Ivar Moen forteller at Forsvaret følger med på ubåten.

Foto: Mats Grimsæth / Forsvarets Medisenter

Moen sier at ubåten seiler i overflateposisjon.

– Ser dere mer av denne type aktivitet?

– Aktiviteten i seilasene langs Norskekysten har vært jevn de siste årene. Det er en administrativ forflytning fra A til B. Det er ikke noe dramatikk i dette.

– Vi har kommunisert med fartøyet, og forventer at det seiler inn i hjemhavn inn mot helga.

– Stor ubåt

Forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen sier til NRK at den overordnede situasjonen er at Russland seiler mer og øver betydelig mer enn tidligere.

Ståle Ulriksen

Ståle Ulriksen, forsker ved Sjøkrigsskolen.

Foto: Nupi

– De fornyer flåten sin og bygger nye fartøy. Det gjøres store investeringer i nye strategiske ubåter, jaktubåter og spesielt korvetter.

Han beskriver ubåten som er eldre farkost, bygd i 80-tallsdesign. Den er ikke spesielt stillegående, og enkel for Forsvaret å holde kontroll på.

Samtidig har den nylig blitt oppdatert, sier Ulriksen.

– Det er en stor ubåt som veier cirka 12.000 tonn, med veldig stor slagkraft. Ubåtene i denne klassen hadde opprinnelig 24 store missiler, hver med en vekt på 20 tonn. I tillegg til torpedoer. De bygges nå om, og vil få 72 nye missiler av litt mindre type.

Nye ubåtklasser

At ubåter av denne størrelsen seiler forbi Norskekysten, sier Ulriken ikke er en uvanlig hendelse. Men at situasjonen overordnet, med økt spenning, gir grunn til bekymring.

– Det har kommet to nye ubåtklasser, begge mye mer stillegående enn disse eldre klassene. Snart vil det komme nye utgaver av disse som vil være enda mer stillegående.

– Vi ser generelt at det er en omfattende modernisering på gang, siden mange av ubåtene i den russiske marinen begynner å bli gamle, sier Ulriksen.

Ubåten seiler i overflatesposisjon

Ubåten seiler i overflateposisjon.

Foto: Forsvaret