Russen fra Rognan som droppet russebilen og heller brukte fly

Tjue år etter at russen på Rognan brukte sitt eget russefly under russetiden, var de lørdag tilbake i lufta igjen. – Vi har ikke blitt gamlere, sier russepresidenten fra 1992, Bjørn Johnsen.

Russ fra Saltdal

Martin Franing, Tore Sætherhaug, Solveig Fylling, Bjørn Johnsen, Sven Ture Storsletten var russ i 1992.

Foto: Privat

1992 ble et spesielt russår i Saltdal. For mens Kronprins Haakon feiret russetida i Oslo med stor pressedekning, ble ikke almennfagrussen på Rognan mindre attraktive da de bestemte seg for å droppe russebilen og bestemte seg for å kjøre sitt eget russefly.

Daværende russpresident Bjørn Johnsen, hadde allerede i 92 bestemt seg for å bli pilot, og da han tok småflylappen, bestemte han seg for å foreslå et litt originalt framkomsmiddel under russetia.

– Vi hadde bestemt oss for å ikke kjøpe russebil. Jeg hadde på den tiden akkurat tatt småflylappen og hadde lyst til å fly. Dermed bestemte vi oss for å heller bruke vårt eget russefly, sier 92-russens russepresident, Johnsen.

Originalt framkomstmiddel

Da Saltdalskalenderen kom i posten for en stund tilbake siden, med et bilde av russeklassen til Bjørn Johnsen fra 1992, fikk han ideen om å ta med gamlegjengen på nok en flytyr for å mimre tilbake til da allmennfaglinja ved Saltdal videregående skole brukte fly som framkomstmiddel i russefeiringa.

Bjørn Johnsen

Russepresident i 1992, Bjørn Johnsen, ble pilot i Wideroe i ettertid.

Foto: Privat

På den tiden hadde jeg en stor drøm om å bli pilot i Wideroe. Det ble jeg også, og siden det er tjue år siden vi var russ, tenkte jeg det var en god ide å samle klassen igjen i en flyvemaskin. En fin måte for å gjenoppleve litt av russetia, sier Johnsen.

Han sier russekullet fra Rognan fikk stor oppmerksomhet rundt russeflyet.

– Vi hadde et stort banner på siden av flyet der det sto russ 92. Det ble litt farting rundt omkring i Saltdal og Bodø, og vi syns det var et artig innslag. Det var mange positive tilbakemeldinger på vårt litt spesielle framkomstmiddel.

(Saken fortsetter under)

russ saltdal 92

Slik så det ut i 1992 da russen på Rognan bestemte seg for å bruke fly som framkomstmiddel under russetia.

Foto: Privat

Tok turen til Lofoten

Lørdag var altså gamleklassen samlet igjen i et av Johnsens Wideroe-fly på tur til Lofoten.

– Jeg snakket med personer i Wideroe for å sjekke at dette gikk i orden, og det gjorde det. De fikk være med på en vanlig ruteflyvning til Lofoten der jeg var kaptein.

Og turen ble en vakker opplevelse av de sjeldne, ifølge kapteinen.

– Det var en sjelden vakker dag å fly på med det fantastisk været vi hadde i helga. Det var strålende sol og skyfritt, så det var en fantastisk utsikt. En fin tur, sier han.

– Føltes ut som vi var russ igjen

Selv om Saltdalsrussen 92, har blitt noe eldre, tok flyveturen de i hvert fall for en stund tilbake til gode tider.

– Jeg vet ikke hva som skjer med oss, men vi var tilbake der vi var på den tiden. Ingen føler seg så mye eldre, og vi holder oss bra. Kjemien var tilbake med en gang, der vi satt og leste i russeavisa og mimret. Alt var som det var da vi gikk ut i 92.

Og kaptein Johnsen har allerede planlagt en ny sammenkomst for gamleklassen.

– 25-årstreffet er allerede spikret. Det var en fin anledning for å møte gamle venner og kjente. Noen har jo ikke møtt hverandre på over ti år, så dette er noe vi kommer til å fortsette med.