Hopp til innhold

Runar Berg er Årets nordlending

Den rause glimtspilleren vant både folket og juryen i år.

Runar Berg Årets nordlending 2009

VINNEREN: Runar Berg fikk overrakt de synlige bevisene på at han er Årets nordlending av redaktør i NRK, Tone Kunst og sjefredaktør i AN, Jan-Eirik Hanssen.

Foto: Ingrid Danielsen

– Det er veldig hyggelig, jeg er både glad og stolt. Det er en stor ære for meg å få denne prisen, sa Runar Berg i sin takketale.

– Fotballen og Bodø/Glimt står sterkt i Nordland, og det er nok grunnen til at jeg får denne prisen. Den beviser at det er mange i som er glad i Bodø/Glimt, la han til.

Flere fra Runar Bergs nærmeste familie var tilstede under overrekkelsen, tydelig glade på hans vegne.

– Dette er fantastisk artig, og jeg syns det er velfortjent. Runar er snill og omtenksom og har et vesen som gjør at folk blir glade i han, sa den stolte mor, Randi Berg.

Runar var folkets favoritt

Årets Nordlending Runar Berg

RØRT: - Det er en str ære å få denne prisen, sa Runar Berg i sin takketale.

Foto: Ingrid Danielsen

Nærmere 7 000 lesere og lyttere har bidratt gjennom avstemming og argumenter for kandidatene. Runar Berg var den som fikk flest stemmer av alle, og fikk utdelt prisen av redaktør i NRK Nordland, Tone Kunst, og sjefredaktør i AN, Jan-Eirik Hanssen. Her kan du se alle nominerte.

Lang karriere

Runar Berg kan se tilbake på en bemerkelsesverdig karriere, og har vunnet alt som kan vinnes i fotballsammenheng i Norge. Han har fire seriegull, tre cupmesterskap og 5 A-landskamper.

39 år gammel er han snart i gang med en ny sesong for Bodø/Glimt. Han er også den spilleren som har spilt flest kamper for klubben gjennom tidene med hele 513 kamper. Tidligere har han spilt for Rosenborg, Tromsø, Lyn og den italienske toppklubben Venezia.

Video nsps_upload_2009_10_30_15_19_9_5097.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tilbakeblikk på Runar Bergs karriere

Da Glimt returnerte til eliteserien i 1993 ble Runar kåret til årets spiller av Nordlandsposten, Nordlands Framtid, A-pressen, VG, Dagbladet og TV2. I fjor ble han, i en alder av 38 år, kåret til eliteseriens beste norske spiller i VG-børsen

Også utenfor banen har Runar Berg markert seg på en positiv måte.

Ville berge økonomien

Da Glimt og andre idrettsklubber i Bodø slet med økonomien for tre år siden delte Runar ut 100 000 kroner av egen lønn og lomme. Han fordelte pengene mellom Grand, Bodø Håndballklubb, Glimt - og barneavdelingen ved Nordlandssykehuset.

Før seriestart i år sa han at han ønsket å spille gratis for Glimt. Runar Berg ga avkall på sin grunnlønn på 600 000 kroner for å bidra for klubben som slet voldsomt økonomisk. I tillegg har han på eget initiativ solgt litografier for en halv million kroner som uavkortet er gått inn i klubbkassen.

Inspirerer barn og unge

Runar Berg er den av spillerne i Glimt som bruker mest tid på å reise rundt i Nordland for å inspirere, instruere og profilere klubben sin for unge spillere.

– Dette er et viktig arbeid, som jeg føler klubben har plikt til å gjøre. Jeg syns det er viktig å inspirere barn og unge til å bli glad i idrett, og det har jeg veldig lyst til å bidra med videre også, sa Berg.

Runar Bergs engasjement er lagt merke til langt utenfor Nordlands grenser. I høst vant han Gullskjerfet , en pris alle landets supporterklubber står sammen om å dele ut. Han er også kåret til , Årets modigste , en pris som deles ut av spillerorganisasjonen NISO og stiftelsen MOT.

Lovord fra juryen

I juryens begrunnelse heter det at «Runar Berg er en ydmyk, sympatisk fotballhelt som tar ansvar for lagkameratene, klubben og lokalsamfunnet. Han setter laget og klubben foran seg selv. Med sine gjerninger og handlinger er han et like stort forbilde utenfor banen som på midtbanen. Han tar et viktig samfunnsansvar. Han er en idealist med et stort hjerte. Han har gitt ordet klubbfølelse en ny dimensjon. Han er den beste ambassadør for fotballen, Bodø/Glimt og nordlendingene.»

Videre mener juryen at Runar Berg tilfredsstiller alle deler av kriteriene som gjelder for Årets Nordlending. Vinneren skulle være en person som gjennom personlig innsats det siste året har bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje.

Kåringen er et samarbeid mellom Avisa Nordlan og NRK Nordland.Årets jury har bestått av regiondirektør Edel Storelvmo i NHO Nordland, fylkesråd Odd Eriksen i Nordland fylkeskommune, journalist Monica White Martinsen i NRK Nordland og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.