NRK Meny
Normal

Nå slipper de snart å plukke steiner av rullebanen

Neste måned starter arbeidet med å legge nytt dekke på rullebanen ved Bodø lufthavn. Kontrakter for over 120 millioner kroner er inngått, melder Forsvarbygg.

Rullebanen i Bodø

Flere ganger om dagen plukker ansatte ved Bodø lufthavn løse steiner fra det gamle rullebanedekket.

Foto: NRK

Bodø lufthavn har i flere år slitt med en dårligere og dårligere rullebane. Flere ganger om dagen har flyplassansatte måtte saumfare den 60 år gamle rullebanen for å finne og fjerne steiner og betongbiter.

I dag ble det kjent at arbeidet med å renovere rullebanedekket starter i mai. Prisen er på 123 millioner kroner. Jobben skal utføres av to selskaper.

Tyske Possehl Spezialbau GmbH skal reparere skader i betongdekket og legge et epoxydekke med friksjonsgrus over betongen. Dette skal forlenge levetiden på rullebanen og gi økt friksjon. Kontrakten har en verdi på vel 90 millioner kroner.

M3 Anlegg AS skal utbedre sikkerhetsområdet rundt rullebanen. Bodø-firmaet skal utføre arbeider på overvannsanlegg og terreng for å tilfredsstille krav til disse områdene. Kontrakten har en verdi på mer enn 33 millioner kroner.

Samarbeider med flyselskapene

Ifølge Forsvarbygg skal arbeidet pågå ut september. I perioder vil det bli jobbet døgnet rundt og det blir noen endringer på hvilken del av rullebanen som brukes til flytrafikk.

– For å unngå for store og langvarige forstyrrelser for avvikling av flytrafikken er det lagt et gjennomføringsløp sammen med flyselskapene slik at vi kan jobbe så raskt som mulig igjennom sommeren, sier Erik Anders Helin, regionsjef i Forsvarsbygg.

Reparert for en halv milliard

I 2012 ble rullebanen reparert hele 750 ganger. Siden 2004 har det kostet en halv milliard å holde rullebanen på Norges sjette største flyplass i live.

Rullebanen i Bodø blir den første i landet som blir heldekket med epoxy, som er en flytende plastmasse. Dekket vil forsegle betongen ovenfra slik at tilførselen av vann stoppes.

Rullebanen i Bodø rene lappeteppet

SKADET RULLEBANE: Prosjektleder John Eivind Skogøy viser fram en typisk hjørneskade på betongdekket.

Hver dag plukkes det biter med stein fra rullebanen i Bodø. Nå frykter man at betongbiter fra rullebanen skal havne inn i en flymotor.

NRK Nordland lagde denne saken i 2010.