Hopp til innhold

Henter ut eksklusive rubiner fra tre milliarder år gammelt fjell

Nordnorske gruveselskap jakter rubiner på Grønland. Nå er de røde edelstenene blitt til utsøkte smykker. De som lar seg friste må grave dypt i lommeboka.

Ferdigslipt rubin

Rubinene fra Grønland kommer fra en fjellformasjon som er tre milliarder år gammel. Nordnorske gruveselskaper står bak og nå er de røde steinene for første gang til slags i Norge.

Foto: Leonard Nilsen og Sønner

I den lokale gullsmedbutikken i Mo i Rana er en ny utstilling på plass. Smykker, armbånd og ørepynt med eksklusive røde edelstener skinner bak glassmonteren. Prisene er stive. Fra 10 000 kroner og oppover til flere hundre tusen.

Rubinene kommer fra Grønland. Siden 2017 har det nordnorske gruveselskapet Rana Gruber hentet ut edelstenene, gjennom sitt søsterselskap Greenland Ruby.

I gullsmedbutikken er Magnus Kibsgaard også på plass. Han er administrerende direktør i Greenland Ruby. Det er en spesiell dag når edelstenene fra gruven hans lanseres i hjembyen.

– Det er veldig artig og jeg er stolt over endelig å kunne få vise fram det vi har jobbet med i mange år. Det er høyt kompetente mennesker fra Rana Gruber med både geologer, gruveingeniører og prosessingeniører som har bidratt til at dette er mulig, sier Kibsgaard.

Magnus Kibsgaard, administrerende direktør, Greenland Ruby

– Hver enkelt stein har sin unike historie og er hentet ut fra fjell som er tre milliarder år gammelt, sier Magnus Kibsgaard, administrerende direktør i Greenland Ruby.

Foto: Frank Nygård / NRK

Rubinene er hentet ut fra en tre milliarder år gammel fjellformasjon. Ifølge Kibsgaard hadde ikke det vært mulig uten kunnskapen de har tilegnet seg gjennom flere år med gruvedrift i nord.

– Den ekspertisen vi har på gruvedrift i arktiske strøk i Rana er ganske unikt. Uten den tror jeg vi aldri hadde klart å løfte grønlandske rubiner, som er så eksklusivt og har en så spesiell historie, inn til det internasjonale markedet.

God interesse

Rana Gruber henter til daglig ut jernmalm i området rundt Rana i Nordland. Siden 2008 har selskapet vært eid av Leonard Nilsen & Sønner AS fra Andøy. Det var dette selskapet som i 2012 bestemte seg for å satse på rubiner på Grønland.

I Mo i Rana har innbyggerne fått med seg at gruveselskapet i kommunen er med på å utvinne rubiner. Daglig leder i Mestergull Meyer, Rita Jakobsen, sier interessen er god.

– Vi har hatt en del kunder som har vært interessert og spurt etter dem. Folk investerer i reiser, dyre møbler og kunst til mange tusen, så hvorfor ikke ha en dyrebar skatt du kan bruke hver dag?

Rita Jakobsen, daglig leder, Mestergull Meyer

Daglig leder i Mestergull Meyer, Rita Jakobsen, er den første gullsmeden som tar inn rubinene. Hun sier interessen for de grønlandske edelstenene er god.

Foto: Frank Nygård / NRK

Men det koster. Prisen for ørepynt med flere rubiner er satt til 178 500 kroner. Gullsmed Gunhild Ruth Pedersen sier til Rana Blad at rubinene er ekstra eksklusive fordi de er håndplukket og ikke masseproduserte.

– Det er dyrt, men kan være en god investering. En edelsten som er tre milliarder år gammel som du bærer mot kroppen. Det er et unikt smykke som du ikke finner på noen andre, sier Jakobsen.

Ørepynt av rubiner

Ørepynt med rubiner er en eksklusiv sak. Prisen for disse er 178 500 kroner.

Foto: Frank Nygård / NRK

Kan være mer verdt enn diamanter

Området der rubinene på Grønland hentes ut, skal være den største kjente forekomsten i fast fjell. Gruven har fått navet Aapalluttoq. Det betyr Det røde fjell på grønlendernes språk.

Leonard Nilsen og Sønner AS har anslått er det er nok rubiner til å holde gruven gående i 30 år.

Høykvalitets-rubiner kan være verd mer enn diamanter. De mest eksklusive kan ha en verdi på over 100.000 dollar hver karat, ifølge nettstedet Gemsociety.org.