Utsetter norgeshistoriens største giftbehandling

Store nedbørsmengder gjør at arbeidet med å sprøyte rotenon ut i Vefsnavassdraget må utsettes.

Rotenon

Rotenonbehandlingen av Vefsna er utsatt.

Foto: NRK

– Det går dobbelt så mye rotenon hvis vi skal behandle under så store vannmengder. I tillegg er det usikkerhetsfaktorer rundt sidevassdragene, sier seniorrådgiver Jarle Steinkjer i Direktoratet for naturforvaltning til NRK.no.

Arbeidet skulle etter planen starte i dag, men i løpet av i går kveld og i natt vannføringen blitt for stor i vassdraget i Nordland.

– Det handler også om sikkerheten til de som jobber i elva, sier Steinkjer.

Skulle startet i dag

På hemmelig sted står rotenonet klar. Sikkerheten tas på alvor under rotenonbehandlinga. Miljøvernforbundet, med Kurt Oddekalv i spissen, har tidligere meldt at de vil protestere mot behandlingen.

I går hang det en illeluktende eim over oppdrettsmessen Aqua Nor i Trondheim etter at Miljøvernforbundet aksjonerte på åpningsdagen.

(Se video nederst i saken)

Vefsnavassdraget og tilknyttede elver og innsjøer skal rotenonbehandles for å utrydde lakseparasitten som siden slutten av 70-tallet har drept store deler av fisken i elva.

I alt skal 300 tonn av giftstoffet slippes ut i løpet av de neste årene, med en prislapp på totalt 156 millioner kroner. Utsettelsen får ingen praktiske konsekvenser for den videre behandlingen.

150 mann i sving

Og det er et omfattende arbeid som skal i gang.

– Det er totalt 150 mann som er i sving under aksjonen. 65 av disse skal dosere rotenon slik av vi lager en sky som siger nedover vassdraget og dreper all laks i området, sier Ketil Skår, seksjonsleder i Veterinærinstituttet.

Bjørn Ivar Lamo, Grane AP

Bjørn Ivar Lamo, ordfører i Grane

Foto: Lars.Petter Kalkenberg

Rotenonbehandling i vassdraget har vært omstridt nettopp fordi behandlingen dreper all fisken i elva. Men ifølge ordfører Bjørn Ivar Lamo i Grane kommune, har behandlingen stor betydning for kommunens fremtid.

– Først og fremst vil det bety mye med tanke på turisme. I tillegg betyr det mye for de som bor her. Det er en trivselsfaktor som er viktig for bosetting, sier han.

Vil starte før helga

Planen er nå å starte arbeidet torsdag eller fredag. Ifølge NVE er vannføringen i ferd med å nå en topp.

– Så lenge det ikke kommer mer store nedbørsmengder, regner vi med at det vil gi seg. Det har ikke blitt så ille som det vi fryktet, forutsatt at det ikke blir mer nedbør, sier vakthavende hydrolog, Heidi Bache Stranden.

Ordføreren i Grane håper det betyr slutten for lakseparasitten som har herjet vassdraget i over 30 år.

– Dette er noe vi har ventet på i mange år, så det er en merkedag for oss, sier Bjørn Ivar Lamo.

Video Tømte ut fiskeavfall på Aqua Nor

VIDEO: Oddekalv tømte ut fiskeavfall på Aqua Nor