NRK Meny
Normal

Omkommet mann hentet opp fra havarert sjark

I ettermiddag ble sjarken som forliste utenfor Røst 6. april hevet fra 61 meters dyp. Mannen som har vært antatt omkommet siden ulykken ble funnet i vraket.

Fartøyet «Seabed Worker» startet torsdag ettermiddag arbeidet med å heve sjarken «Stortinn jr.» som

Før helgen startet fartøyet «Seabed Worker» forberedelsene med å heve sjarken «Stortinn jr.» som gikk ned utenfor Røst 6. april.

Foto: Robin Are Karlsen

Arne Hammer, Salten politidistrikt

Politistasjonssjef Arne Hammer i Salten politidistrikt.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Like før klokken 15.00 i dag ble den havarerte sjarken «Stortinn jr.» løftet om bord i fartøyet «Seabed Worker», opplyser politiet i Salten.

Mannen som har vært savnet siden båten forliste ble funnet om bord i vraket. Den omkomne fraktes nå til Bodø for identifisering og obduksjon.

– Politiets kriminalteknikere skal gjennomføre en teknisk undersøkelse av båten sammen med personell fra Statens havarikommisjon. Dette arbeidet starter trolig i morgen, sier politistasjonssjef Arne Hammer i Bodø.

Lokalisert før helgen

Fredag formiddag ble «Stortinn jr.» lokalisert på 61 meters dybde utenfor Røst. Sjarken forliste 6. april, og én person mistet livet i ulykken.

Siden da har mannskap fra blant annet Statens havarikommisjon jobbet på spreng for å få hevet dem 35 fot lange sjarken, men dårlig vær har skapt utfordringer denne helgen, forteller kommisjonens direktør, William J. Bertheussen, til NRK.

William J. Bertheussen

Direktør i statens havarikommisjon for transport (SHT), William J. Bertheussen.

Foto: Statens havarikommisjon

– Det har vært mye sterk vind i området. Planen var å få den opp natt til søndag, men forholdene tillot ikke det. Nå er vi fornøyd med at jobben er gjort og at det gikk som planlagt til slutt, sier han til NRK.

Ifølge Bertheussen er det ikke selvsagt at man får opp vraket i slike saker.

– Vi gjennomfører operasjonen ved hjelp av store kraner, og vi er avhengig av en stabil plattform for å få dette til. Den store utfordringen er akkurat idet båten passerer vannflaten, for da mangedobles vekten. Hvis dette ikke gjøres på rett måte kan båten faktisk revne.

Han legger til at det har vært et godt samarbeid mellom mannskapet på «Seabed Worker» og Havarikommisjonen har vært godt underveis i arbeidet med å lokalisere og heve vraket.

– Tragisk

Det lille lokalsamfunnet på Røst er i sorg etter båtforliset. Én mann overlevde forliset. Det 19 år gamle barnebarnet til avdøde satt på baugen av den kantrete sjarken da redningsskøyta kom frem.

– Dette er bare tragisk, sa ordfører Tor-Arne Andreassen i forbindelse med en tidligere sak.