Hopp til innhold

Rørt prisvinner

- Jeg holdt på å begynne å grine, forteller vinneren av Alfred-prisen, for sitt arbeid med barn og unge.

Pia Fossum

RØRT: Pia Fossum fikk i dag Alfred-prisen.

Foto: Jens Kyed / NRK

Pia Fossum fra Oslo mottok prisen da den nasjonale konferansen "Ungdom i risiko" ble arrangert ved Høgskolen i Bodø onsdag. Konferansen fokuserer på ungdom som på ulike måter faller utenfor i samfunnet, og Fossum fikk Alfred-prisen for sitt arbeid med ungdom på Furuset i Oslo.

- Jeg er veldig rørt, og begynner å grine bare du sier det. I den bransjen jeg jobber med er det ikke alltid man får honnør. Nå har jeg jobbet i 12 år med dette, så dette gir mersmak, sier hun.

27-åringen er driftsleder for Gran åpen skole og Furuset ungdomstilbud. Der har hun ansvaret for å organisere og styre ungdomstilbud på fritiden og i ferien. Her kan ungdom møtes til ulike aktiviteter, blant annet innenfor idrett og musikk, men også mye annet.

- Tilbudet gjelder all slags ungdom i aldersgruppen 12-18 år. Vi har et tilbud som gjør at alle kan komme. Også de som har det bra trenger å bli sett, sier hun.

- Viktig pris

Prisen er inspirert av gårdsgutten Alfred i serien om Emil i Lønneberget, og blir delt ut til en person som gjennom sin innsats gjør seg til en god voksen for ungdom. Planen er at dette skal bli en årlig pris i regi av Landsforeningen for barnevernsbarn.

- Dette betyr jo at jeg har gjort noe riktig, så kanskje jeg skal jobbe med dette i 12 år til, smiler Fossum.

Juryen har bestått av barneombud Reidar Hjermann, Leder i Landsforeningen for barnevernsbarn Renathe Aarevoll, en representant for Bodø kommune og prosjektet Ungdom i Svevet.

Juryen legger til grunn for utdelingen av prisen at Fossum er en person som nyter stor respekt, og lett får kontakt med barn og unge. Hun er også en person som unge henvender seg til når de har problemer. I tillegg blir hun beskrevet som svært erfaringsrik, til tross for sin unge alder.

- Nå er det sånn at janteloven regjerer litt i mitt hodet, så jeg tar ikke av. Jeg føler det er mange andre som fortjener denne prisen, så jeg vil gjerne dedikere den til alle som er her på konferansen og kanskje noen til, sier hun.

Fokus på ungdom

Konferansen "Ungdom i risiko" samler over 220 deltakere fra hele landet. Deltakerne skal drøfte utfordringer og mulige løsninger i forbindelse med arbeid rettet mot ungdom.

Konferansen fokuserer på mange ulike områder som er viktige når man skal arbeide med denne gruppen, og Fossum har sine egne ideer om hva som er viktig for ungdom.

- Vi kan gjøre mye for å samarbeide på tvers, for å gjøre ting enklere for ungdom. Det handler om å ta ned skoddene, gjøre reglene enklere, og følge ungdom bedre opp, sier Fossum.

Konferansen arrangeres av Fylkesmannen i Nordland og Høgskolen i Bodø i samarbeid med Barne- og likestillingsdepartementet, Barne- ungdoms og familiedirektoratet, Helsedirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet og Landsforeningen for barnevernsbarn.