NRK Meny
Normal

Røret som gjorde 50 mennesker veiløse skulle byttes ut neste uke

Røret som kollapset og førte til at fylkesvei 711 raste ut, skulle skiftes ut 19. september. – Røret burde vært skiftet ut tidligere, sier varaordføreren i Tjeldsund.

Fv. 711 på Tjeldøya i Tjeldsund kommune i Nordland holdes stengt gjennom helgen.

Torsdag morgen var det kun flaks at ingen ble skadet da et rør under veien kollapset og 20 meter av fylkesvei 711 på Tjeldøya raste ut.

Foto: Statens vegvesen

– De 50 veiløse innbyggerne i Myklebostad i Tjeldsund er fortvilet etter at de mistet veiforbindelsen inn til bygda. Vi i kommunen skulle også gjerne vært denne hendelsen foruten. Røret burde vært skiftet ut for lenge siden, sier varaordfører og fungerende ordfører Bjørn Hansen til NRK.no.

Torsdag morgen var det kun flaks at ingen ble skadet da et vannførende rør under veien kollapset og 20 meter av fylkesvei 711 på Tjeldøya raste ut.

Røret var rustent og modent for utskifting, men dette ble ikke gjort da Statens vegvesen rustet opp veien for to år siden. Årsaken til utsettelsen var at det måtte bygges en midlertidig ferdselsvei mens arbeidet pågikk.

Skulle leveres neste uke

– Under befaringen på rasstedet torsdag ble kommunen informert om at det nye røret skulle ankomme 19. september, og byttes ut umiddelbart, sier Hansen.

Han vil likevel ikke kritisere vegvesenet for utsettelsen.

– Når uhellet først skjedde har Vegvesenet vist stor handlekraft. Å komme i gang med et såpass omfattende arbeid på så kort tid, er bra. De fortjener ros for denne jobben, mener varaordføreren.

Båtrute

Nå har vegvesenet satt opp båtrute til og fra Myklebostad slik at innbyggerne kommer seg på jobb, skole og barnehage.

– Den oppsatte båtruta har hatt sin første tur fra Myklebostad, og har fraktet skoleelever og folk som skal på jobb. Neste skolerute fra Ramsund klokka 14.15 og en 16.15 i forbindelse med jobbslutt, sier Bjørn Hansen.

Lørdag er det satt opp to båtruter, mens det mandag settes opp samme ruter som fredag.

Ett 300 meter langt vannførende rør under veien kollapset og tok med seg nær 20 meter av fylkesvei 711 i Breivika i Tjeldsund i morgentimene torsdag.

Fra andre siden av rasstedet i Tjeldsund kommune i Nordland snakker NRK med melkebonde Per Ivar Skaanevik over telefon. Foto: Kjell Mikalsen/Reporter: Gisle Forland

– De skal etter planen være ferdig med bygginga søndag, slik at trafikken kan gå som normalt mandag. I forhold til beredskap har vi kontaktet samtlige beboere og informert dem om hvor de kan henvende seg dersom de får behov for båtskyss, sier Hansen.

Stengt gjennom helgen

Fredag ettermiddag starter monteringen av en midlertidig bru.

Fv. 711 på Tjeldøya i Tjeldsund kommune i Nordland holdes stengt gjennom helgen.

Bare autovernet henger igjen av fylkesveien på rasstedet.

Foto: Statens vegvesen

– Sammen med fagfolk fra Vegdirektoratet har vi vært på befaring på stedet der fylkesveien ble vasket ut, og vi har besluttet å bygge en midlertidig bru over stedet, sier avdelingsdirektør i Midtre Hålogaland, Geir Jørgensen.

Flere steder i landet lagrer Statens vegvesen beredskapsmateriell, slik at man raskt kan etablere midlertidige vegløsninger når det blir nødvendig.

Et av disse lagrene ligger i Saltdal i Nordland, og fredag morgen starter transporten av materiellet som trengs for å lage en 30 meter lang beredskapsbro på fylkesveien.

– Vi starter monteringen av brua fredag ettermiddag, og kommer til å bruke helgen på dette. Den midlertidige brua blir om lag 30 meter lang, og vi satser på å kunne åpne for trafikk førstkommende mandag, sier Jørgensen.

Det må bygges opp en helt ny vei, etter at nær 30 meter av veibanen kollapset i Breivik i Tjeldsund kommune i dag. Det vil ta flere dager før innbyggerne i Myklebostad igjen kan bruke den eneste veien til og fra bygda.

Britt Randi Paulsen Breivik filmet veien fem minutter før kollapsen i Tjeldsund torsdag morgen. FOTO: Britt Randi Paulsen Breivik

Det må bygges opp en helt ny vei, etter at nær 20 meter av veibanen kollapset i Breivik i Tjeldsund kommune i dag.
50 personer er isolert i bygda Myklebostad, og det vil ta flere dager før Statens vegvesen får bygget en midlertidig vei med bru over rasstedet.