Hopp til innhold

Røkke-tråler fikk historisk streng straff

Aker Seafood-tråleren «Hekktind» mister retten til å fiske i sju måneder. Det er den strengeste straffen som er gitt for fiskedumping i Norge noensinne.

Tråleren "Hekktind" går ut på feltet igjen etter lossing i Stamsund, mens sjarkflåten har landligge.

Det ble avslørt omfattende fiskedumping av Røkke-tråler høsten 2010.

Foto: Karl Olav Andreassen

Det er Fiskeridirektoratet som trekker tilbake ervervstillatelsen for Vesterålstråleren etter flere tilfeller av fiskedumping.

Sist uke ble Aker Seafood dømt til å betale 870.000 kroner for dumpingen som skal ha foregått sommeren 2010.

– Fiskedumpingen fra «Hekktind» er et av de verste tilfellene av dumping i norsk farvann, sier direktør i ressursavdelingen i Fiskeridirektoratet, Aksel Eikemo.

Knuste fisken til suppe

Saken startet høsten 2010 da en fisker om bord i Røkke-tråler filmet den ulovlige dumpingen av fisk.

Fisken blir knust til suppe om bord i tråleren, for deretter å bli spylt på havet.

Fiskeren hevder at 30 prosent av fangsten deres på 320 tonn ble dumpet. Tråleren tilhører Nordland Havfiske i Stamsund, som er et underselskap eid av Aker-konsernet og Kjell Inge Røkke.

– Jeg har vært med på sjyvær der vi har destruert opptil 45 prosent av fangsten fordi fisken er undermåls eller feil sort, sa fiskeren til Radio Lofoten.

Anmeldt til Økokrim

Nordland Havfiske, som er et underselskap av Aker Seafoods, anmeldte selv sin egen tråler for fiskedumping. 25. oktober i fjor anmeldte Norges Naturvernforbund dumpingen til Økokrim.

– Vi har gjennomgått videoen fra «Hekktind» og den viser først og fremst at det har foregått utkast av fisk i stort omfang, uten at noen av de ansatte reagerer. Det andre er at det er laget et produksjonssystem som gjør at du ikke fanger opp at fisk går i ei kvern som gjør at fisken blir malt opp og deretter spylt på havet, sier Eikemo.

– Miljøkriminalitet

«Hekktind» risikerte å miste retten til fiske i ett helt år. Den strengeste tilsvarende straffen som tidligere er idømt et norsk fiskefartøy er på 17 uker, ifølge Fiskeribladet Fiskaren.

Nå er det altså klart at Fiskeridirektoratet har bestemt seg for å frata tråleren retten til å fiske i syv måneder.

– Reaksjonen er gitt er den strengeste som er gitt for dumping i Norge. Grunnen til at vi velger å reagere sterkt er at vi betrakter dette som miljøkriminalitet. Dumpingen er også, etter vårt syn, satt i system, noe som gjør det mer alvorlig, sier Eikemo.

– Denne type aktivitet skal ikke foregå. Derfor må vi reagere preventiv og sterkt.

Aker Seafood anker

Aker Seafood benekter at det har foregått fiskedumping fra «Hekktind».

Selskapet anker derfor Fiskeridirektoratets avgjørelse om å inndra fisketillatelsen til tråleren i sju måneder, samt boten på 870.000 kroner.

Konserndirektør i Aker Seafood, Olav Holst-Dyrnes, nekter for at noe ulovlig har skjedd.

– Det er alvorlige beskyldninger som er rettet mot rederiet, som selv gikk til politiet. Vi har fått tilgang til saksdokumentene, ut ifra disse ser vi at det er en person som hevder det foregår systematisk utkast av fisk, mens det er over 25 andre vitner som stiller seg uforstående til påstanden. Vi synes det er overraskende at man på den bakgrunnen velger å inndra tillatelsen i sju måneder, sier han.