Denne Røkke-prisen vil ordføreren gjerne bli kvitt

Seks år etter Vestvågøy kommune tildelte Kjell Inge Røkke kommunens næringspris, har fortsatt ikke forretningsmannen tatt den imot. – Jeg skulle gjerne fått den unna kontoret mitt, sier en utålmodig ordfører.

Remi Solberg med næringspris

Ordfører i Vestvågøy, Remi Solberg (Ap), har fortsatt kommunen sin næringspris fra 2010 stående på kontoret sitt.

Foto: Kari Skeie / nrk

Remi Solberg (Ap) viser fram den lille nordlandsbåten som står på ei hylle på kontoret hans. For vinneren av prisen har ennå ikke henta den, og seks år er lang tid, mener Vestvågøy-ordføreren.

– Dette er næringsprisen til Vestvågøy kommune 2010 som ble gitt til Kjell Inge Røkke. Jeg skulle gjerne fått den unna kontoret mitt, så jeg håper han kan komme å hente den snart.

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke gikk inn i hjørnesteinsbedriften i Stamsund og ble derfor tildelt prisen, men den står fortsatt på ordførerkontoret.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Men Solberg er ikke den første ordføreren i lofotkommunen som etterlyser prisvinneren.
For tre år siden skrev Lofot-Tidende om daværende ordfører Jonny Finstad (H) som lurte på hvorfor Røkke ikke kom nordover.

– Jeg synes det er svært beklagelig. Det er et signal til kommunen om at han ikke bryr seg noe særlig om å få tildelt denne prisen, sier Finstad til NRK i dag.

Gikk inn i hjørnesteinsbedrift

Kjell Inge Røkke fikk næringsprisen etter å ha gjort flere investeringer knytta til fiskeribedriften Norway Seafoods i tettstedet Stamsund.

Filetfabrikken eies av Røkkes Aker ASA. Med rundt 80 arbeidsplasser er den en hjørnesteinsbedrift i Vestvågøy kommune.

Norway Seafoods sitt anlegg i Stamsund

Norway Seafoods sitt anlegg i Stamsund er hjørnesteinsbedriften i tettstedet.

Foto: Kari Skeie / NRK

Glad og stolt

Atle Kigen

Kommunikasjonssjef Atle Kigen i Aker ASA sier Røkke både er stolt og glad over prisen.

Foto: Aker

Ifølge kommunikasjonssjef i Aker ASA, Atle Kigen, snakker ikke Røkke med media, men han understreker at forretningsmannen er glad for prisen.

– Kjell Inge Røkke er veldig stolt og glad for Vestvågøy kommunes næringspris fra 2010, men av forskjellige grunner så har ikke denne prisen blitt overrakt fysisk. Uansett er dette en tildeling det settes stor pris på.

– Men det har jo gått seks år?

– Seks år er lang tid, men prisen er viktig for Røkke og vi i Aker er stolte over at vi har fått denne prisen til Kjell Inge Røkke, forteller Kigen.

Ville ikke fått prisen i dag

Han sier de har foreslått at tidligere ordfører Jonny Finstad kunne ta med seg prisen når han var i Oslo. Det har Finstad avslått.

– Jeg synes at det er på sin plass at Røkke respekterer grunnlaget for prisen såpass at han kommer til Stamsund og mottar den. Jeg synes ikke det var korrekt at vi skulle reise til Oslo med prisen, sier Finstad.

Mye har skjedd i fiskerinæringa siden 2010. I fjor var de ansatte på fabrikken i Stamsund permittert i nesten fem måneder fordi de ikke hadde nok råstoff.

Remi Solberg er ikke like sikker på om Røkke ville fått prisen i dag, men håper likevel at han tar turen nordover.

– Jeg ville nok ha benytta meg av anledninga til å snakke om det som skjer i Stamsund i dag. Hvis vi ikke har det råstoffet vi trenger, er vi redd for at hjørnesteinsbedriften risikerer å bli lagt ned.

Kjell Inge Røkke overtok en rekke fabrikker langs kysten på midten av 90-tallet. Med på kjøpet fulgte rikelige fiskekvoter og et krav om at fisken måtte leveres til fabrikkene. Nå er det opprør i Nord-Norge. Ansatte og politikere mener at Aker Seafoods bryter løftene sine ettersom stadig mer av fisken havner på filetfabrikker i Kina. Røkke avviser kritikken: - Hvis andre mener så innlyst intelligent at det vi gjør er feil, kan de kjøpe bedriften av meg. Ingen kommer, de bare kritiserer.