Hopp til innhold

Denne fisken masseproduseres for å spise lus

Lakselus er et stort problem for oppdrettere og fiskevelferd. Nå har laksen fått selskap av en annen fisk som skal rense dem for lus.

Rognkjeks tar lakselus

En kort fisk med høy rygg og spesielt utseende, men også en spesiell egenskap.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Ved en tilfeldighet ble det oppdaget at rognkjeksen spiser lakselus, en egenskap som er ettertraktet i oppdrettsnæringa, sier Oddvar Ottersen som er professor i akvakultur ved Universitetet i Nordland.

I Mørkvedbukta i Bodø kommune forskes det mye på oppdrettsarter. Blant dem er rognkjeks, laks og kveite.

rognkjeksyngel

Rognkjeksyngel.

Foto: Havforskningsinstituttet

Det sildrer i grå kar i et stort rom med beskjeden belysning. Dette er oppdrettskar med gjennomstrømmende sjøvann som er egnet til å ha fisk i.

– Vannet hentes fra 50 til 250 meters dyp. Det holder en jevn fin temperatur gjennom hele året og har god kvalitet, sier Ottersen.

Rognkjeks er en art som naturlig forekommer i hele Nord-Atlanteren. En kort fisk med høy rygg og spesielt utseende. Den har sugekopp mellom brystfinnene, så den kan suge seg fast i alt den kommer over.

– Det hender de suger seg fast i hverandre når de ikke orker å svømme selv, sier professoren med et smil.

Skjulte egenskaper

Rognen fra rognkjeks brukes til å lage kaviar og er ettertraktet spesielt i Nord-Norge, men den lille fisken har også en annen spesiell egenskap, den spiser lus. I karene i Mørkvedbukta svømmer hundrevis av små fisker.

– Dette er rognkjeksyngel som er produsert gjennom prosjekter og forsøk vi har hatt her. Denne fisken er så stor at den kan settes ut i merder og kan starte jobben som lusespiser.

Biologisk avlusning med «rensefisk»

Først de senere årene har man kommet igang med kommersiell produksjon av rognkjeks. Antydning til resistens mot eksisterende medikamenter mot lakselus har skapt bekymring hos næringsaktørene. Parasitten koster fiskeoppdretterne flere hundre millioner kroner hvert eneste år.

– Vaksine mot lakselus er langt mer komplisert og vanskelig enn å lage vaskine mot bakterier og virus. Derfor er rognkjeksen en fin og biologisk måte å gjøre det på, sier Ottersen.

Oppdrettsnæringa i Norge har vokst raskt de siste 20 årene, men hvert år forårsaker lakselusa tap på rundt 500 millioner kroner, ifølge Havforskningsinstituttet.

– Rognkjeksen har en produksjonstid på 6-7 måneder før de kan settes ut i merdene.

Leppefisk skal ta knekken på lakselusa