Hopp til innhold

Foretrekker Eriksen, tross alt

Småpartiene kan avgjøre valget i Nordland, viser ny meningsmåling. Men både Rødt og Miljøpartiet de grønne vil støtte olje-tilhengeren Odd Eriksen fremfor de borgelige partiene.

Linn Stemland

GÅR MOT MAKT: Linn Stemland i Rødt omringet av sine elever på Bodø videregående.

Foto: Adrian Dahl Johansen

En ny meningsmåling utført av Infact for NRK Nordland viser at Odd Eriksen (Ap) og hans samarbeidspartier (Sv, Krf og V) ligger an til å miste sitt flertall i fylkestinget.

Dermed kan Eriksen og Arbeiderpartiet bli nødt til å søke støtte fra enten Senterpartiet, Rødt eller Miljøpartiet de grønne, som noe overraskende er inne med et mandat i Infacts måling.

Kjempemåling for Rødt

Det betyr at Linn Stemland, som er andrekandidat på fylkestingslista til Rødt, kan havne i en avgjørende rolle etter valget. NRK.no møtte Stemland på Bodø videregående skole, der hun er lærer. Der fikk hun presentert tallene som viser at Rødt øker sin oppslutning i Nordland og går fram 1,4 prosentpoeng.

- Dette er ei kjempemåling for oss, men vi håper også å få nok stemmer til å få inn tre mandater i fylkestinget, sier Stemland.

Slik ser undersøkelsen ut

Spørsmålet som folk skulle svare på er: Dersom det var fylkestingsvalg i morgen, hvilket parti ville du stemme på da? Slik ser tallene ut:

Tallene er sammenlignet med valget i 2007

 AP 31,8 %

- 3,6 %

 FRP 18,8 %

- 1,0 %

Høyre 17,8 %

6,2 %

KRF 4,1 %

- 0,3 %

 Venstre 4,3 %

0,9 %

SV 6,0 %

- 1,8 %

Senterpartiet 10,3 %

- 0,1 %

Rødt 4,4 %

1,4 %

Miljøpartiet de Grønne 1,4 %

0,8 %

Kystpartiet 0,3 %

- 1,7 %

Andre 0,9 %

- 0,7 %

Vanskelig å støtte Eriksen

Linn Stemland

STÅR PÅ KRAVA: Stemland vil aldri gå med på oljeboring.

Foto: Adrian Dahl Johansen

Hun sier det er langt på vei er uaktuelt å støtte en borgelig koalisjon, selv om det også blir vanskelig å støtte en olje-tilhenger som Odd Eriksen.

– Ideologisk ligger vi selvfølgelig mye nærmere SV og Ap enn vi gjør Høyre og FrP. Vi sier i Rødt at vi vil jobbe mot høyre-politikk uansett hvor den kommer fra.

Samtidig mener vi at Ap i mange saker har beveget seg for langt mot høyre, men vi ønsker på ingen måte en borgelig konstellasjon.

Nekter å bore etter olje

Stemland stiller et krystallklart krav dersom hun skal inngå samarbeid med Odd Eriksen.

- Det vi absolutt ikke kan gå med på er oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Det vil være et absolutt ultimatum fra oss uavhengig av hvem vi samarbeider med, forklarer Stemland.

Miljøvern er åpenbart en viktig sak for mange velgere. For meningsmålingen gir altså Miljøpartiet de grønne (MDG) et mandat i fylkestinget - det tar de fra Kystpartiet som går kraftig tilbake.

De grønne ikke overrasket

Seija Nissinen Klaveness

GRØNN GLEDE: Seija Nissinen Klaveness er ikke overrasket over de gode tallene.

Foto: Privat

Men listetopp for MDG, Seija N. Klaveness, er ikke overrasket over de gode tallene.

- Jeg er ikke overrasket. Vi ser flere gode meningsmålinger over hele landet. Jeg har sagt at dette er vårt år. Jeg tror mange ser at vi trenger et miljøparti som ikke er sosialistisk, sier Klaveness, som sier det er uaktuelt å støtte en borgelig koalisjon med Høyre og Fremskrittspartiet.

Må velge mellom pest og kolera

– Det blir litt som å velge mellom pest eller kolera, flirer hun på telefon fra Flakstad kommune der hun jobber som rektor ved Napp skole.

– For oss er det viktigste i et eventuelt samarbeid spørsmålet om oljevirksomhet, og da utelukker Høyre og FrP seg selv, sier hun.

– Er det dermed helt uaktuelt å støtte disse partiene?

– Ja, slik det ligger an nå er det uaktuelt.

– Så da støtter du heller oljetilhenger Odd Eriksen?

– Ja, det blir vanskelig, men vi ligger tross alt nærmere Arbeiderpartiet politisk, og vi må jo ta et valg.

Høyre drømmer fortsatt om makt

Oddleif Olavsen fra Nordland Høyre og fylkesrådsleder Odd Eriksen fra Ap

HVEM AV DEM FÅR MEST MAKT? Oddleiv Olafsen poserer med Odd Eriksen.

Foto: Monica Helland / NRK

Men Høyres Oddleif Olavsen har ikke gitt opp kampen om fylkesrådsmakt i Nordland. Partibarometeret viser at Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet, som i dag samarbeider i opposisjon, kun er et fattig mandat unna flertall i fylkestinget.

For Høyre gjør nok ei god måling, og går fram over 6 prosentpoeng til 17,8 prosent oppslutning. Nå håper Olavsen på støtte fra Rødt etter valget.

– Først og fremst ønsker vi å kapre enda et mandat selv, men vi er åpne for samarbeid med også Rødt, sier Olavsen, som viser til at Rødt i mange saker har støttet ham.

– Jeg hører Rødt selv sier at de har støttet oss i flere saker enn de har støttet Arbeiderpartiet og Odd Eriksen.

Trøbbel i egne rekker

Samtidig kan Olavsen ha trøbbel også i egne rekker. For Senterpartiet, som for to år siden brøt ut fra et samarbeid med Arbeiderpartiet, er kjent som et parti som søker makt og posisjoner. Listetopp Jon Tørset sier til NRK.no at han er åpen for å samarbeide med alle. Målingen viser at Senterpartiet ligger an til å beholde sine seks mandater i fylkestinget.

- Selv om vi har lagt fram en felles økonomiplan med FrP og Høyre, har vi ikke forpliktet oss til å samarbeide med dem etter valget. Det vil være avgjørende for oss hvor vi føler vi får mest gjennomslag for vår politikk.

NRK.no har også vært i kontakt med fylkesleder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet. Han ville ikke kommentere hvilke parti det kan være aktuelt å søke støtte fra etter valget.