Hopp til innhold

Rødøys store dag

Høydepunktene sto i kø da kongeparet krysset Polarsirkelen i dag , og ankom Rødøy.

Inga Olsen fra Selsøyvik hilser på kongeparet.

STORFINT BESØK: Inga Olsen fra Selsøyvik hilser på kongeparet. Til høyre Tone Hammersvik Olsen og Aksel Olsen.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Like før klokka ni strømmet småbåter til rundt holmen Vikingen hvor den nye Polarsirkelstøtta står.

NETT-TV: Ny vri på Kongesangen i Rødøy.

Kongeparet på Helgeland

Kongeparet ble ønsket velkommen til Rødøy ved deny nye Polarasirkelstøtta på grensa mellom Lurøy og Rødøy.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Den gamle støtta ble tatt av stormen, og masse rødøyfolk hadde samlet seg ved støtta hvor de viftet med flagg for å ønske kongeparet velkommen til kommunen. Og der er Kongeskipet. Og der er jammen hurtigruta også. Dekket på ”Nordlys” er svart av folk og nasjonalsangen lyder fra en enslig trompet ombord.

Kongeparet på Helgeland

I gul sydvest vinket dronningen da Kongeskipet møtte hurtigruta 'Nordlys'

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Kongen kommer ut på dekk om bord i Kongeskipet og hilser. På et dekk høyere opp vinker dronning Sonja – med gul sydvest for anledningen – til de mange frammøtte, både i småbåter, på hurtigruta og på holmen.

Kongeskipet "Norge" møter hurtigruten "Nordlys".

Med lange støt i fløyta hilste to av kystens mest prominente fartøyer hverandre da de krysset Polarsirkelen onsdag formiddag. Kongeskipet 'Norge' var det ene, hurtigruta 'Nordlys' det andre.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Så er øyeblikket over, og Kongeskipet setter kursen mot Selsøyvik gamle handelssted. Her venter mange hundre mennesker, pyntet i sin fineste stas, vinker med flagg og roper hurra.

Folkefest

Det gamle handelsstedet Selsøyvik i Rødøy er kommunens tusenårssted. Derfor var det naturlig å ta imot kongeparet nettopp her når det kom på besøk. Et fåtall av kommunens innbyggere bor fast i Selsøyvik, men mange hundre hadde tatt veien til øya i anledning kongebesøket.

- Dødskult at kongen kommer, roper en gutt en tiårsalderen. – Og dronningen, roper kompisene.

Kongeparet på Helgeland

Et stort øyeblikk for blomsterbarna Karita Hilstad (7) fra Øresvik og Jens Andreas Lind Aakre (8) fra Gjærøya.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Ekstra spente er blomsterbarna Karita Hilstad (7) fra Øresvik og Jens Andreas Lind Aakre (8) fra Gjærøya. De har ingen innøvde replikker, og har bestemt seg for å ta det på sparket.

- Hvis de spør om noe, skal de få svar, sier Jens Andreas eplekjekt.

kONGEPARET på Helgeland

Vesle Ariane Linnea Steinrem Hilstad er nok den yngste på kongebesøket - to måneder i dag.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Fra kaia bar det opp til ”kongepaviljongen” i Selsøyvik. Her ventet intet mindre enn 226 barn som sto klar til å synge ”Sang til Helgeland”, før feite gitarriff ljomet ut i Rødøy-lufta. Ikke bare er det første gang Mathias Hamersmark (16) spiller live, men han debuterer med Kongesangen for selveste kongeparet.

Kongeparet på Helgeland

Slik ser det ut når 226 barn fra Rødøy kultur og musikkskole synger Halvdan Sivertsen vise 'Venner av full hals.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

- En kul versjon, det skal være litt mektig, sier Mathias, som skal begynne på musikklinja på videregående til høsten.

Og etter smilet til kong Harald å dømme, falt den noe uvanlige framførelsen i smak hos kongeparet.

Mathias Hamersmark

Mathias Hammersmark (16) fra Selsøyvik spiller Kongesangen på el-gitar.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

- Det er tydelig at båten er det viktigste framkomstmiddelet her i kommunen og fremmøtet i dag viser at kommunikasjonsformen fortsatt virker. Det samme gjelder for handelsstedet her. Det virker som dere i Rødøy har livskraftige og gode lokalsamfunn med dugnadsånd og fellesverdier, sa kongen i sin tale til folket.

Så var det tid for omvisning på handelsstedet, og det var nok like bra. Det blåste surt og dronningen måtte få et pledd over beina under kulturfesten.

Shopping

Kongeparet møter vertskapet Tone Hammersmark Olsen og Aksel Olsen som viser fram stedets landhandel, som er av den virkelig gammeldags slaget med et stort sortiment.

- Her var det orden i hyllene, utbrøt dronning Sonja da hun kom inn i butikken som fortsatt er viktigste leverandør av dagligvarer på Selsøya og øyene rundt.

I en av skuffene, mellom buksestrikk og silkespoler, fant dronningen noen bunter moulinegarn (brodergarn).

- Det må jeg ha, det finnes jo nesten ikke i dag, sa en fornøyd dronning, som fikk med seg et par bunter i forskjellige farger.

Spent Inga

Kongeparet på Helgland

Inga Olsen speider etter kongen. - Tenk at kongeskipet skulle ankre opp foran stuevinduet mitt, sier hun.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Mens kongen og dronningen får omvisning tripper Inga Olsen spent rundt i leiligheten sin – og venter på kongeparet. Hun kommer opprinnelig fra Meløy, men har bodd på handelsstedet hele sitt voksne liv. På veggene henger synlig bevis for en stor familie. Fem barn, 16 barn og fire oldebarn. ”Kjære bestemor, takk for lestan”, leser vi på kort fra barnebarna.

- Jeg har sett kongen på slottsbalkongen i Oslo, men kunne aldri drømt om å få kongeparet inn min egen stue, sier Inga. Og så er de her. – Her var det godt og varmt, sier en tydelig småkald dronning mens kongeparet tar plass i sofaen.

Etter besøket hos Inga tar kongeparet seg god tid til å hilse på små og store rødøyværinger. Så dro kongeskipet videre til neste kommune, Meløy, der to nye stoppesteder, Glomfjord og Ørnes sto på programmet onsdag ettermiddag og kveld.