Hopp til innhold

River kjøpesenter etter brann

Skadene etter brannen på Hunstadsenteret i Bodø er så store at eierne har bestemt seg for å rive kjøpesenteret.

Brann på Hunstadsenteret

Hunstadsenteret i Bodø blir jevnet med jorda på grunn av omfattende brannskader.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det forsvarer seg rett og slett ikke å pusse opp senteret etter brannen, til det er skadene for omfattende. Derfor har vi tatt beslutningen om å jevne Hunstadsenteret med jorda, sier Ola Emil Heggset, en av eierne av senteret.

Han anslår at mellom 80 og 90 prosent av bygningen har skader som følger av brannen i kjøpesenteret.

– Både dekket i underetasjen og mellom etasjene må fjernes. De fleste ytterveggene og taket må bort. Man kunne beholdt en liten del av Rema 1000 og noen kontorer i tredje etasje, forklarer sentereieren.

– Trist syn

Tidligere i høst var han på befaring i det utbrente kjøpesenteret sammen med forsikringsselskapet og flere eksperter på betongkonstruksjoner, rør, elektriske anlegg og ventilasjon.

– Det var et trist syn. Det er et fryktelig brannskadet bygg. Det er mye mer brannskadet enn jeg hadde trodd.

De skadene gjør at eierne sender rivesøknad til Bodø kommune.

Over 200 personer ble evakuert og det tok over 20 timer å slukke brannen på Hunstadsenteret utenfor Bodø sentrum i slutten av juni i år, som startet på lageret til Jysk.

En mann er siktet for å ha startet brannen, fortsatt etterforsker politiet saken.

– Vi vil sammenstille alle de opplysningene vi har fått inn i løpet av etterforskningen, og komme med en innstilling til statsadvokaten i løpet av den nærmeste tiden, sier politiadvokat Øyvind Rengård i Salten politidistrikt.

Brannen på Hunstadsenteret utenfor Bodø startet onsdag kveld og blusset opp igjen torsdag morgen.

Bygger nytt senter

Hunstadsenteret ble solgt til storinvestorene Edgar Haugen jr. og Ola Emil Heggset få uker før det gikk opp i røyk.

Nå jobber eierne med å bygge et helt nytt senter på den eksisterende tomta. Det vil bli på 11 000 kvadratmeter, og vil være betydelig større enn det gamle senteret 7 500 kvadratmeter, som ble bygd i 2002.

– Et nytt senter vil være mer moderne og tilpasset dagens behov. Vi har landet arkitektavtale nå, og arbeidet med med tegningene er godt i gang. Vi har tro på at dette blir et helt annet senter enn det som stod der før brannen, sier Heggset.

Brann på Hunstadsenteret
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Skal stå ferdig i 2017

Like over nyttår er planen å starte byggearbeidet. På vårparten 2017 kan det nye senteret stå ferdig.

Heggset forteller om stor interesse fra næringslivet om å bli leietakere. Blant annet har Bodø kommune gitt sin godkjennelse om at Vinmonopolet skal bli en av leietakerne.

– Samtlige av kundene i det gamle senteret ønsker å være med videre. I tillegg er det mange andre aktører som vært i kontakt med oss, sier Ola Emil Heggset.