NRK Meny
Normal

Alle ansatte er tilbake i jobb

Produksjonen hos smelteverket Rio Doce Manganese i Mo i Rana er i gang for fullt igjen, etter 8 måneder med redusert kapasitet.

Smelteverket Eramet Sauda

Rio Doce Manganese i Mo i Rana produserer ferromangan og silikomangan i to smelteovner med en kapasitet på tilsammen 120 000 tonn pr år (Wikipedia).

Foto: Jonas Rød

Dermed er også ansatte som har vært permittert tilbake på jobb.

Bedring i markedet

- Vi forventer en gradvis forbedring over de neste to årene. Siden vi gikk ned på femti prosent kapasitetsutnyttelse for åtte måneder siden, har vi tømt lagrene våre i Europa, sier administrerende direktør Svein Are Olsen ved Rio Doce Manganese i Rana.

Fra tirsdag var samtlige ansatte tilbake i jobb, og i løpet av et par uker vil produksjonen være tilbake for fullt ved smelteverket. Selv om etterspørselen øker, så tror ikke Svein Are Olsen på noen ny klondike-tid for prosessindustrien.

Tror på varig korreksjon

- Vi forventer heller ikke at markedet er tilbake der det var i 2007/2008. Jeg tror ikke vi kommer tilbake dit noengang, og jeg tror europeisk stålindustri nå gjennomgår en varig korreksjon, som gjør at våre nærmarkeder aldri kommer til å være tilbake på nivået fra 2007/2008, sier Olsen.

Hos Elkem i Salten, hvor 75 ansatte er permittert fram til september, er det ingen bedring sikte. På et møte i neste uke vil ledelsen her diskutere situasjonen med de ansatte.

I Narvik har solcellefabrikken REC Scancell stoppet produksjonen fra i dag av, på grunn av sviktende etterspørsel i markedet. Stopper all produksjon på mandag

Det kan bli oppsigelser

Svein Are Olsen i Rio Doce Manganese i Rana sier de har en jobb å gjøre for å sikre framtiden ved verket.

- Vi må tenke effektivisering og kostnadskutt, og er ikke i mål der. Og det kan naturlig nok få konsekvenser også for bemanningen, sier Olsen.