Pårørende måtte rykke ut med bensin da ambulansen gikk tom

– Jeg trodde det var en spøk, men tømte gressklipperen og tok med meg 1,5-literskanne slik at mor kunne komme trygt hjem.

Morten Overrein Raade

GA BENSINHJELP: Morten Overrein Raade måtte rykke ut med bensin fra gressklipperen sin da Røde Kors-bilen som skulle frakte moren fra sykehuset gikk tom for bensin.

Foto: Røde Kors/Privat

Ambulansjåføren som fraktet Morten Raades mor hjem fra sykehus ringte de pårørende og ba dem rykke ut med ei bensinkanne.

– Sjåføren forklarte at ambulansen var tom for bensin, sier sønnen.

Videre forklarte sjåføren at Røde Kors, som hadde ambulanseoppdraget, kun har rabatt på Shellstasjoner, og det var bare Esso i nærheten, skriver Helgelands Blad.

– Det var en veldig spesiell henvendelse. Først lurte jeg på om det var en spøk, sier Morten Overrein Raade til NRK.no.

Falt på ferietur

Det var mandag kveld at Røde Kors frakte moren hans fra Helgelandssykehuset avdeling Sandnessjøen og hjem til Steinkjer i Trønderlag. Moren ble sendt til sykehuset i Sandnessjøen etter et fall under ferieturen på Helgeland. Da det ble bestemt at hun skulle sendes hjem til Trøndelag påtok Røde Kors seg ambulanseoppdraget.

– Sjåføren spurte «har du bensin». Han forklarte at han sto hundre meter unna en bensinstasjon. Da jeg spurte hva som var problemet, forklarte han at det var en Esso-stasjon, og at Røde Kors bare hadde Shell-kort, sier Raade til NRK.no.

Tok bensin fra gressklipperen

Raade, som bor knappe to mil unna stedet hvor uttrykningsbilen gikk tom for bensin, ble temmelig oppgitt, men tok likevel med seg en full kanne bensin å kjørte de 15 km til uttrykningsbilen.

– Det har regnet mye i det siste, og derfor hadde jeg en del bensin til plenklipperen som ikke har blitt brukt, sier Raade.

– Unnsklyldte seg

Da Raade kom fram ba sjåføren om unnskyldning.

– Han viste fram et Euroshell-kort, og påpekte at han ikke hadde funnet noen Shell-stasjon i nærheten hvor Røde Kors har rabatt. Derfor hadde han altså valgt å hele kjøre bilen helt tørr.

– Slik skal ikke skje

Sykehuset i Sandnessjøen legger seg flat for kritikken, og understreker at de nomalt sett har et godt samarbeid med Røde Kors.

– Vi beklager, slikt skal ikke skje. Vi må kunne forvente at de har nok bensin på tanken, opplyser sykehuset til Helgelands Blad.

Leder i Sandnessjøen Røde Kors Trond Walter Svendsen synes også hendelsen er svært beklagelig

Sandnessjøen sykehus

Sandnessjøen sykehus har til vanlig et godt samarbeid med Røde Kors.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Slik skal jo bare ikke skje. Sjåføren skulle fylt opp tanken etter et oppdrag vi hadde dagen i forveien, men det ble ikke gjort. Det går selvsagt an for våre ansatte å fylle på stasjoner der vi ikke har rabttkort, understreker Svendsen overfor avisen.

– Mamma viktigst

Raade selv bærer ikke nag ovenfor sjåføren.

– Det gikk bra med mamma, og sjåføren fra Røde Kors kom hjem til meg med en full kanne bensin etterpå. Så det endte jo godt, avslutter Raade.