– Kjenner røyklukt fra skogbrann over 100 mil unna

Brannvesenet i Bodø blir nedringt av personer som kjenner røyklukt og observerer nedfall av sot. – Ikke usannsynlig at det stammer fra skogbrannen i Sverige, sier seniorforsker.

Skogbrann i Vestmanland i Sverige

STOR SKOGBRANN: En skogbrann på rundt 15.000 hektar herjer i Midt-Sverige. Brannvesenet i Bodø tror det er denne folk ringer om.

Foto: JOCKE BERGLUND / TT / NTB scanpix

– Det startet ganske tidlig i dag. Vi fikk først inn telefoner fra Skaiti i Saltdal der folk fortalte at de kjente røyklukt ved svenskegrensen, og at det også så ut til å være mye røyk, forteller underbrannmester John Harald Løkås på 110-sentralen til Salten Brann.

Han forteller at de har mottatt flere henvendelser i dag fra personer i ulike deler av fylket som har kjent røyklukt og også observert nedfall av sot ved grensa til Sverige.

Både fra Sulitjelma, Sørfold og Skjomen har folk ringt inn bekymringsmeldinger.

– Vi tok selvsagt meldingene alvorlig, og startet å gjøre undersøkelser. Vi var i kontakt med brannvesenet i Sverige, og kontaktet også lufttjenesten for å få fly til å se over områdene. Men ingen brann ble funnet, fortsetter Løkås.

– Tror det stammer fra skogbrannen i Sverige

Han mistenker imidlertid at det i stedet kan dreie seg om en helt annen skogbrann, godt over 100 mil unna.

– Det pågår en voldsom skogbrann i Västmanland i Midt-Sverige som fortsatt ikke er under kontroll. Vi tror at det er den folk ringer oss om.

Jeg har aldri opplevd noe slikt tidligere.

John Harald Løkås / Salten Brann

Denne skogbrannen beskrives som den verste i Sverige i moderne tid, og har rast i fem dager. Tirsdag morgen hadde brannvesenet håpet å få slukket flammene. I stedet førte kraftig vind og en temperatur på nærmere 35 grader til at brannen begynte å spre seg.

Tirsdag formiddag strakte brannen seg over et området på rundt 15.000 hektar.

– Noen av innringerne har observert nedfall av sot. Jeg har aldri opplevd noe slikt tidligere. Det eneste jeg kan sammenligne med, er fra de vulkanutbruddene på Island. Da hadde vi også nedfall av partikler her.

– Har du en oppfordring til publikum?

– Folk må ta det alvorlig uansett, og må gjerne ringe oss. Selv om det har vært en del nedbør så er det fortsatt slik at det er varmt, og da blir det fort tørt igjen. Skogbrannfaren vil være tilstede.

– Ikke umulig

Seniorforsker Wenche Aas i NILU

IKKE UMULIG: Seniorforsker Wenche Aas forteller at røykpartikler kan transporteres over store avstander.

Foto: Norsk Institutt for Luftforskning

Og at røykpartikler kan transporteres godt over 100 mil, anser ikke seniorforsker Wenche Aas ved Norsk institutt for luftforskning som usannsynlig.

– Jeg ser ikke noe i veien for det. Røyk kan transporteres veldig langt hvis værforholdene er tilstede, så det høres ikke urimelig ut.

Hun forteller at det blant annet på Svalbard har blitt registrert partikler fra skogbranner i Sibir.

– Vi har også sett at støv fra Sahara kan nå helt opp til Trøndelag. Så partiklene kan nå langt hvis forholdene ligger til rette.

Hun understreker imidlertid at hun ikke kjenner den nøyaktige meteorologien i dette konkrete tilfellet, og er derfor forsiktig med å konkludere.

– Men det er interessant, så dette skal vi se nærmere på, avslutter hun.