Rektor måtte sove ute

Rektoren ved Skaug oppvekstsenter i Bodø tapte veddemålet med elevene. I natt måtte han ligge ute.

Rektor Gisle Berg overnattet i telt på skolens tak.

SOV UTE I NATT: Rektor Gisle Berg tapte veddemålet med elevene og måtte overnatte på skolens tak.

Foto: Skaug oppvekstsenter

Det er ikke hverdagskost å måtte gjøre klar teltet for overnatting ute en kald fabruarnatt.

Men rektor Gisle Berg ved Skaug oppvekstsenter i Bodø måtte innse nederlaget etter at han tapte et veddemål med elevene. Det var bare å krype til køys i et telt på skolens tak.

Lesing i fokus

Bakgrunnen var en konkurranse hvor elevene på mellomtrinnet skulle lese et visst antall minutter både hjemme og på skolen. Men interessen blant elevene dabbet litt av og rektoren bestemte seg for å gjøre et lite stunt.

Elevene ga ham valget mellom å sove på skolens tak eller bade i havet, og Gisle Berg gikk for en natt på taket.

- Vi har en lesekonkurranse gående for elevene på 5. til 7. trinn ved skolen. Konkurransen startet 18. januar. Antallet timer og minutter hver elev leser blir registrert på et søylediagram. Vi merket at interessen var i ferd med å dabbe av og da fant jeg ut at jeg kunne utfordre elevene for å holde trøkket oppe.

- Konkurransen skal vare en måned og dersom elevene dabbet av etter 14 dager så sliter vi litt. Så da ble elevene utfordret på hvilket stunt jeg kunne gjøre. Da kom forslaget; enten bade i havet eller sove på taket, sier Berg.

Tapte veddemålet

- På hvilken måte ble det klart at du tapte veddemålet?

- Det ble ikke klart før på slutten av skoledagen i går. Vi hadde satt et punkt på søylediagrammet som elevene måtte nå, og elevene nådde dette målet tidlig i går. Men de klarte det med knapp margin, sier Gisle Berg.

- Hva tenkte du da?

- Jeg hadde forberedt meg og var ganske sikker på at de kom til å klare det selv om det var noe usikkert. Jeg hadde tatt med alt nødvendig utstyr og tok tapet med fatning.

Skippertak

Rektor Gisle Berg tror likevel ikke at dette stuntet fører til at elevene blir mer opptatt av å gjøre skippertak for å komme i mål, selv om det kan virke slik i dette tilfellet.

- Joda, men det er litt av vitsen. Det er derfor vi har kjørt denne konkurransen, nemlig at det skal være fokus på lesing. Men det vi har gjort er å finne litteratur som passer den enkelte ut fra elevenes ønske. Og så har vi hatt en avtale med biblioteket som har sendt oss bok-kasser.

- Det kan være et skippertak, men vi oppnår i allefall litt impuls og glede ved å lese, sier Berg.

- Hvorfor er det viktig for dere å ha fokus på dette med lesing?

- Det er såre enkelt. Lesing og skriving går igjen i alle fag. Vi har sett dette vi som andre skoler at det er det grunnleggende vi kan. Vi opplever jo at skolearbeid konkurrerer med data og idrett, og derfor har vi fokusert på lesing, sier rektoren.

- Uansett måtte jeg rigge meg til på skolens tak med telt og dobbel sovepose, så var det bare å gjøre seg klar for natten, sier Berg.

- Og taket holdt?

- Taket holdt, men snøen lavet ned og det ble rett og slett litt koselig.

- Var det en munter rektor som etterhvert inntok soveposene?

- Ja, det var faktisk en veldig munter rektor. Det er så sjeldent at det er helt vindstille på denne siden av Bodøhalvøya. Tankene gikk tilbake til tidligere tider da jeg gikk mye på fjellet og lå i telt, sier Berg. Det var rett og slett en ganske fornøyd rektor, vil jeg si.

Trigger elevene

Erfaringene rektoren nå har gjort seg viser at elevene liker at det kommer slike stunt. I tillegg har han fått oppleve hvordan det er å sove på et skoletak i midten av februar.

- Nei, erfaringene er at det er interessant å ligge i telt på skolens tak, men det artige er at elevene har blitt litt trigget av dette. Likevel har jeg ikke tenkt å gjøre dette så veldig ofte.

- Hva blir neste gulrot som skal få elevene til å gjøre som dere ønsker?

- Nei, vi skal være veldig påpasselig med å lage for mange gulrøtter for elevene. Denne konkurransen går fram til 18. februar, så det gjenstår en liten uke å lese. Da blir det premiering av den klassen som har lest flest antall timer, men utover det er vi veldig observante på at vi ikke skal ha for mye fokus på dette med premiering.

- Kommer det flere spenstige stunt fra deg som rektor?

- Nei, rektoren skal være litt forsiktig med å gjøre for mye av det. Det blir nok ikke fast innslag at rektor finner på ulike sprell. Men litt innimellom tror jeg det er viktig å inspirere elevene gjennom å gjøre noen stunt og det som er artig, avslutter rektor Gisle Berg ved Skaug oppvekstsenter.