NRK Meny
Normal

Hvalfangerne er rekordtidlig i gang

De to siste årene har ikke hvalfangerne vært i nærheten av å skyte antallet dyr som kvoten tillater. I år er de rekordtidlig i gang.

Søndag setter MK «Brandsholmbøen» kursen for fangstfeltene i Barentshavet.

Det er rekordtidlig i moderne tid. Men i gamle dager var det helt normalt at båtene la ut først i april, for å sikre seg 17. mai-kjøtt.

Og det er nettopp nasjonaldagen skipper Leif Ole Olavsen på MK «Brandsholmbøen» har i tankene når han nå ruster seg for å gå nordover til Finnmarkskysten og etter hvert Bjørnøya.

Der satser han og mannskapet på å skyte noen dyr i god tid før 17 mai.

Vil sikre seg god pris

– Fordelen med å være tidlig ute er å få en god pris på kjøttet. Det kan bli etterspørsel nå etter kjøtt rundt midten av mai, derfor tror vi at vi skal få god pris hvis vi kommer inn med noe kjøtt.

17 båter er påmeldt til årets vågehvalfangst, og trolig kommer det en etternøler. Mange av båtene er allerede ferdig med torskekvoten, og da kan det være lurt å gjøre som «Brandsholmbøen».

(artikkelen fortsetter under)

Hvalfangst i Vestfjorden

Småhvalfangsten har lange tradisjoner her nord.

Foto: Kari Skeie / NRK

Interesserte kjøpere

– Det er ikke helt normalt at de er så tidlig i gang, så her må det være noe de tror på. Og det er veldig bra. Det er kjøpere som allerede har antydet at de kan tenke seg å produsere hvalkjøtt, mener salgskonsulent Per Rolandsen i Norges Råfisklag.

For hvalfangerne er det mye som skal forberedes før de kan starte fangsten. Olavsen har gjennomført skyteprøven, og nødvendige godkjenninger og utstyrer på plass. Det er hektisk i innspurten:

– Dagene og timene flyr fort av gårde, hele denne uka har gått med til forberedelser. Men vi tror vi skal komme oss av gårde på søndagskvelden og da er det bare å klappe i hendene og være glad for at vi har fått alt på plass, sier Olavsen.

(artikkelen fortsetter under)

Hvalfangst i Vestfjorden

Vågehvalen vinsjes inn om bord i båten.

Foto: Kari Skeie / NRK

Kvote på 1286 dyr

Fiskeriministeren har fastsatt en kvote på 1286 dyr for vågehvalfangsten i 2013. Kvoten er den samme som i fjor.

Kvoten er satt med utgangspunkt i beregningsmodeller utarbeidet av vitenskapskomiteen i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC).

– Vi har med dette fastsatt en kvote som gir fullgod sikkerhet for bærekraftig fangst av vågehvalbestanden, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen, og fremhever på at vi også legger til rette for fortsatt stabilitet og gode rammebetingelser for hvalfangstnæringen.

1. april går startskuddet for årets hvalfangst. Kvoten ligger på samme nivå som i fjor, og året før. I 2011 ble 533 dyr tatt.

Tallene for i fjor foreligger ikke ennå, men fangsten ligger an til å bli langt mindre enn kvoten tillatte. Fjorårets sesong ble utvidet med en måned til 31. september.

I utgangen av august i fjor var det skutt 459 dyr.