Hopp til innhold

– Reiselivet i Nord-Norge har aldri opplevd en lignende fremgang

Det ble en rekordsommer for hotellene og campingplassene i Nord-Norge i juli i år.

Kjerringøy

VÆRET LOKKET: Ifølge bransjen selv har det gode været bidratt til en rekordsommer for reiselivet i Nord-Norge. Her fra Kjerringøy.

Foto: Ernst Furuhatt

I dag legger NHO Reiseliv Nord-Norge frem tall som gir reiselivsnæringen i de tre nordligste fylkene grunn til å sprette champagnekorkene.

I juli i år hadde de nordnorske overnattingsbedriftene vel 70.000 flere overnattinger enn samme måned i fjor. Det innebærer en økning på 13 prosent, mens Norge totalt har hatt en økning på 5 prosent.

– En slik økning har man aldri tidligere sett fra ett år til det neste, sier Kristin Pettersen i Reiseliv i Nord.

Tre faktorer

Hun jubler over utviklingen og mener den i all hovedsak skyldes tre faktorer.

– Ifølge bransjen selv har det utrolige sommerværet hatt stor betydning. Det samme har sykkelrittet Arctic Race of Norway som ble sendt utover hele Europa i fjor.

– Den tredje faktoren er at folk fra Sør-Norge bruker Nord-Norge som feriested. Norske hotellovernattinger på hotellene i landsdelen har økt med 17 prosent, mens Norge som helhet har en økning på 6 prosent, sier Pettersen.

– Aldri tidligere har så mange nordmenn besøkt de nordnorske hotellene.

– Mer spennende reiseliv nå enn før

Geir Solheim

POSITIV: – I år har vi virkelig tatt igjen det tapte, og vel så det, sier avdelingsdirektør Geir Solheim i NHO Reiseliv Nord-Norge.

Foto: NHO

Juli i år er den nest beste for hotellene i Nord-Norge noensinne. Det er ekstra gledelig for næringen, ettersom fjoråret ble heller dårlig.

– I fjor hadde vi det meste imot oss, inkludert været. I år har ting klaffet bra. Valutaen har vært mer gunstig, og finanskrisen har delvis lagt seg i Europa. Det har rett og slett blitt billigere å reise til Norge, sier avdelingsdirektør Geir Solheim i NHO Reiseliv Nord-Norge.

I fjor opplevde Nordland besøkssvikt, med 100 000 færre gjestedøgn sammenlignet med fjoråret. Hele 20 prosent færre utlendinger ferierte i fylket i fjor sommer.

– I år har vi virkelig tatt igjen det tapte, og vel så det. Jeg var på besøk i Lofoten i juli, og da var det knapt en ledig seng å finne, sier Solheim.

Også den typiske turisten er i endring. Før dominerte den typiske bussturisten. Nå er turistene mer mangfoldig, sier Solheim.

– Bussen er enda grunnmuren for mye av belegget i Nord-Norge. Nå har vi mye bobilturister, campingturister, personer som kjører egen bil samt de som kommer med fly og leiebil. I tillegg så har vi et økende grad av sykkelturister. Det er et mye mer spennende reiseliv i dag enn for 10-20 år tilbake.

– Blir en bra sommer neste år også

Avdelingsdirektøren ser også positivt på høsten.

– Været har vært bra i hele august, noe som lover godt for tallene. Dessuten vet vi at kurs- og konferansetrafikken nå begynner å ta seg opp, med flere som reiser i forretningsforbindelse. De fleste jeg har snakket med ser veldig lyst på høsten.

At sommeren i år har vært såpass god, gir også en god start på neste sommer, spår Solheim.

– Uansett hvordan været blir til neste år, så vil vi få en veldig god booking. Det er fordi folk planlegger på bakgrunn av forrige sommer. Så den beste starten vi kan få på sommeren 2015, er en god sommer i år.

– Store variasjoner

Peter Wiederstrøm

GULL VERDT: Arrangementer som sjakk-OL og Arctic Race of Norway betyr mye for hotellene, forteller Peter Wiederstrøm.

Foto: Privat

Det har i årets første sju måneder vært 2.054.069 overnattinger i Nord-Norge, hvilket er nesten 179.000 flere enn fjorårets antall. Dette er en økning på 10 prosent, mens Norge som helhet har hatt en økning på 2 prosent i samme periode.

– Det er imidlertid store variasjoner mellom byene, og tallene varierer fra måned til måned. I fjor hadde for eksempel hotellene i Bodø et belegg på 74,8 prosent i august, mens tallene i år er 61,2 prosent. Det er en dramatisk nedgang, sier Peter Wiederstrøm i Horwath Consulting.

Han bearbeider hver måned tall fra analyseselskapet Benchmarking Alliance, som viser hvordan det går med hotellene i landets største byer.

– Mye av årsaken ligger nok i arrangementer som sjakk-OL og Arctic Race of Norway, som sørger for en god del overnattinger på hotellene.

Arctic Race of Norway ble i fjor arrangert i Nordland i august, der Bodø var startsted. I år fikk Tromsø både Arctic Race og sjakk-OL i august.

– Arrangementer gull verdt

For juli var tallene mye bedre for Bodø sin del. Da hadde byen et belegg på 82 prosent, og lå på tredjeplass på landsbasis. I fjor var tallene for juli på 71,3 prosent. For Tromsø sin del var det en oppgang fra 54 prosent i juli i fjor, til 55 prosent i juli i år.

– Så det er store variasjoner. I dårlige perioder er arrangementer gull verdt for hotellene, sier Wiederstrøm.

Men tross variasjonene, viser altså de totale tallene et svært godt halvår for reiselivet i Nord-Norge.