– Vi har fått en enorm tillit fra publikum

Før en eneste artist er sluppet, selger Trænafestivalen billetter som aldri før. – Salget har gått rett i taket, sier festivallederen.

Neste år fyller Trænafestivalen ti år, og fredag ble det lagt ut 400 jubileumsbilletter til nedsatt pris. 12 timer senere var alle billettene revet bort.

Festivalsjef Anita Overelv

Festivalsjef Anita Overelv.

Foto: Christian Nilsen

– Det har gått rett i taket. Jeg fikk litt panikk og tenkte hva gjør vi nå. Skal vi selge ut festivalen på 14 dager? Det ville vært rimelig uvanlig, sier festivalleder Anita Overelv.

Ingen artister er booket

Hun og resten av festivalledelsen har knapt løftet en finger for å selge billetter foreløpig. Ingen artister er booket, ingen ferjer er satt opp og ingen meny er klar. Men det ser ut til å spille mindre rolle.

– Det er en enorm tillit vi har fått fra publikum. Det er klart at nå ligger terskelen høyt og vi må levere, men jeg liker press, sier Overelv.

Hun tror noe av årsaken til at salget går forrykende er fjorårets suksess. Da var alle billettene solgt ut en måned før festivalen startet.

Lover å overgå 2011

Allerede nå kan de som har kjøpt billetter glede seg til jubileumsfestivalen.

– Siden det er tiårsjubileum stiller vi forventningene, ikke på ti, men på elleve. Vi lover å overgå 2011-festivalen, lover Overelv.

Og til deg som ble nervøs for å ikke få tak i billetter - det er fortsatt 1500 billetter igjen, men det kan lønne seg å bestille snart.

(artikkelen fortsetter under)

Træna - Trænafestivalen

Træna ligger langt til havs. Likevel kommer det 2000 glade festivalegjengere år etter år.

Foto: Terje Mortensen

Populært i utlandet

Det er ikke bare i Norge at Trænafestivalen har fått fotfeste blant festivalpublikummet. I fjor var det filmteam fra både Frankrike og Sveits på plass, og mange europeere har fått se hvor usedvanlig Helgelandskysten kan være.

– Det er spesielt at det kommer så mange fra utlandet, med tanke på at all info vi har er på norsk. Tenk at de kommer helt fra Mellom-Europa til en liten øy i Nord-Norge, sier festivallederen.

Blir det nytt båtkaos?

I år, som i fjor, selger Trænafestivalen 2000 billetter. Flere folk enn det klarer ikke festivalen å frakte til og fra øya.

Men kaos har det vært uansett. Flere år på rad har et utall gjester ikke kommet seg av øya. I fjor toppet det seg, og det var tilløp til ville tilstander nede på kaia søndag formiddag.

Noen øyeblikkelig forbedring tør ikke Overelv å love.

– Vi har alltid kaos på søndagene. Det eneste som kan løse dette er tilgang på flere båter. I høst har vi vært i møte med båtselskapene for å diskutere utfordringene. Nå vet alle hvordan ståa er, og det tror jeg er et godt utgangspunkt for å tilrettelegge bedre neste år, sier hun.

Se video: Folkeliv på Trænafestivalen

Video Folkeliv på Trænafestivalen