Hopp til innhold

Rekordmange vil studere ved Universitet i Nordland

Universitet i Nordland har aldri hatt så mange søkere som i år.

Universitet i Nordland

Det unge universitet har gode søkertall for 2015.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I dag ble søkertallene for høyere utdanning offentliggjort. Ifølge tallene fra Samordna Opptak er Universitetet i Nordland (UiN) vinneren blant universitetene i landet. UiN har hatt en økning på 18,7 prosent flere enn året før.

2.431 har ført UiN som sitt førstevalg til høstens studier.

Rektor ved Universitet i Nordland Pål Pedersen er svært fornøyd med økningen.

rektor

FORNØYD: Rektoren ved Universitetet i Nordland, Pål A. Pedersen, er godt fornøyd med årets søkertall.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Kjempebra og svært gledelig. Dette viser at vi klarer å levere studietilbud av høy kvalitet som er attraktive for søkere fra hele landet, særlig fra vår egen region.

Populære studier

Mens lærerutdanninga ved UiN holder seg stabil fra i fjor, opplever universitet god økning på andre studietilbud. Rektor Pål Pedersen forteller at de ønsker å forbedre tilbudet de har i dag.

Samlet sett kan vi slå fast at vi både klarer å holde på den gode stabile søkerveksten innenfor en del av våre sterke fagområder, samtidig vi fornyer oss med både nye studietilbud og nye studieformer, som har slått godt an, sier Pedersen.

Pedersen er fornøyd med de etablerte studiene de tilbyr.

– Jeg er glad for at søkningen til viktige velferdsutdanninger som sykepleier-, førskolelærer-, sosionom- og barnevern viser god vekst. Det samme gjelder den generelle søkningen til fakultetet for biovitenskap og akvakultur som leverer kandidater til en av Nordlands viktigste næringer, havbruk.

Mange unge søkere

UiN har hatt en jevn strøm av søkere siden de fikk status som universitet, i løpet av de fire årene har søkere som har UiN som førstevalg økt med 85 prosent. Ingen andre universiteter har like stor vekst i denne perioden

I år var økningen i søkertallene størst blant de mellom 20–25 år.

Færre studietilbud, men mange søkere

Høgskolen i Nesna har færre studietilbud i år enn i fjor. De har valgt å utlyse årsstudium og utenlandsstudier lokalt. Men vi har likevel gode søkertall, forteller studiesjef Alf-Magne Jakobsen.

nesna

Færre studietilbud har ikke hatt konsekvenser, forteller studiesjef Alf-Magne Jakobsen.

Foto: Høgskolen i Nesna

– Vi har færre studietilbud utlyst på Samordna Opptak i år enn i fjor. Men det ser ikke ut til å ha påvirket søkertallene. Vi opplever en fin økning i antall førstevalgssøkere.

Høgskolen i Nesna hadde 309 søkere som hadde institusjonen som førsteprioritet i fjor, mens i år var det 348 som ville studere der.

Laber interesse for teknologi

Mens både Høgskolen i Nesna og Universitet i Nordland har gode søkertall, er det nedgang i antall førstevalgssøkere til Høgskolen i Narvik. Det er 15 prosent færre

Rektor

Rektor ved Høgskolen i Narvik.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

søkere enn i fjor. Rektor Arne Erik Holdø sier det er mange grunner til denne nedgangen.

– 80 prosent av studietilbudet vi har er teknologiske fag. Akkurat nå hersker det en usikkerhet når det gjelder jobbtilbud innen teknologi og det er klart at det påvirker potensielle studenter.

Ifølge Holdø har de gode søkertall til masterstudiene de tilbyr.