Hopp til innhold

Rekordmange går fra Lindesnes til Nordkapp

Det siste tiåret har antallet turgåerne som går Norge på langs blitt femdoblet. 22 år gamle Kristin Engevik jakter den «ubeskrivelige frihetsfølelsen».

Kristin Engevik berget ned fra Oksskolten

Kristin Engevik jakter den ubeskrivelige frihetsfølelsen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Jeg går der det er fint, og leter etter de flotte toppene, sier hun.

I sommer er det rekordmange nordmenn som ønsker å gå fra Lindesnes til Nordkapp. De siste årene har turgåere som går Norge på langs blitt femdoblet.

Årsaken til at folk velger den litt ekstreme turen på 180 mil er mange – Kristin Engeviks grunn er enkel.

– Jeg er helt hekta på å gå og bruke kroppen. Det er veldig enkelt og gir en ubeskrivelig frihetsfølelse, sier hun.

Gjøre noe over tid

Professor i samfunnsvitenskapelige fag ved Norges idrettshøgskole, Gunnar Breivik har sett en stor økning i folk som legger ut på lange turer.

Gunnar Breivik

Gunnar Breivik er professor ved Norges idrettshøgskole.

Foto: Norges idrettshøgskole

– Jeg mener at økningen i antallet turgåere ligger i ønsket om å gjøre noe over lengre tid. Å gå Norge på langs er jo en ekstrem variant av det, sier Breivik.

Femdoblet

I fjor gjorde minst 50 personer turen, og i år er tallet trolig enda høyere. De ti siste årene er antallet som registreres på disse turene minst femdoblet. Breivik tror det er tre grunner til at folk bruker flere måneder på en slik tur:

– For det første tror jeg folk har et ønske om å se hva de selv klarer. Dette er og en ny måte å oppleve Norge på i tillegg til selve naturopplevelsen. Det å møte mennesker og kultur på ulike plasser i Norge er utrolig fascinerende.

Førstemann

Den første som gikk fra Lindesnes til Nordkapp var Bjørn Amsrud i 1966. Han fikk ideen etter han hadde lest de gamle turistforenings årsbøkene.

– Jeg satt å så i bøkene og så at de gamle guttene dro på veldig lange fotturer, så da vokste ideen frem om at jeg og ville gå langt, forteller Amsrud.

Amsrud brukte 97 dager på turen i 1966. Seks år senere gikk han turen på nytt, da brukte han bare 71 dager.

Ligger i oss

Idrettsprofessor Gunnar Breivik mener at nordmenn har de beste forutsetningene for å legge ut på en tur av denne sorten.

– Nordmenn er vant til å dra til fjels og ut i naturen. Det har vi gjort i generasjoner, både i form av fiske og bærplukking i tillegg til turer på beina og ski på vinteren. Så det å være ute i naturen, både med å kle seg og te seg er nordmenn gode til.

  • Se video: Fra Lindesnes til Nordkapp med traktor
Video Fra Lindesnes til Nordkapp med traktor

Breivik mener det aller viktigste man må gjøre før man legger ut på en lang tur er å bygge seg opp på trening.

– Ved å forberede seg gjennom å trene på forhånd, gå stadig lengre turer bygger du opp kroppen til å klare å en slik påkjenning. I tillegg må du tenke på skotøyet og legge opp ruten. Men det aller viktigste er nok det å være i god fysisk form, for det er en lang og krevende tur man gir seg ut på, avslutter Breivik.

Går på trygd, og asfalt

Mens Kristin Engevik jakter den ubeskrivelige frihetsfølelsen, har finnmarkingen Tor Asle Varsi en større plan.

– Jeg går for å vise at selv om man har vært alkoholiker er det mulig å komme tilbake, sier Varsi. Han har brukt opp tre par joggesko, som har ført ham halvveis gjennom landet. Nå er også selvtilliten på vei tilbake.

– Alle kan være en ressurs for samfunnet, bare de får mulighet til det.

Siden Varsi sluttet med alkoholen, har han tenkt mye på å oppmuntre de som sliter med alkohol.

– Siden jeg er i såpass god form, kan jeg bruke denne sommeren til å gå og treffe folk og oppmuntre dem.

  • Se video: Tor Asle Varsi går Norge på langs
Video Går Norge på langs