NRK Meny
Normal

I kun ett europeisk land er denne fisken mer populær enn laks

Norges torskeeksport er større enn noen gang. Det kan man blant annet takke Portugal for.

Klippfisk

Norsk klippfisk til salgs i et portugisisk supermarked i Lisboa.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Mens mesteparten av Europa sverger til norsk laks, er det ett land som skiller seg ut.

I Portugal er nemlig etterspørselen på norsk torsk større enn på laks. Nærmere 30 prosent av all torsk som eksporteres fra Norge går til Portugal, viser ferske tall fra Norges Råfisklag.

– Torsken er en så viktig ingrediens i det portugisiske kjøkken at det i utgangspunktet ikke er så sjokkerende, sier Svein Ove Haugland, assisterende direktør i Norges Råfisklag.

Trenger torsk til bacalao

Haugland refererer blant annet til den kjente klippfisk-retten «Bacalao», som står sterkt i Portugals kulinariske tradisjoner.

– «Bacalao» betyr jo egentlig bare salt fisk. Så de har de jo utover dette uendelig mange måter å tilberede bacalao - altså salt fisk - på, forteller han til NRK.

Haugland forklarer at grunnen til at Portugal er avhengig av torsk fra Norge også har en historisk forklaring.

Økende interesse for torsk

– Tidligere har Portugal hatt tilgang på mer torsk, men nå er torsken borte fra deres farvann og dermed er de avhengig av import fra andre land, forteller han.

Haugland forklarer at det ikke er uvanlig at tosk er så populært som det er i Portugal, men innrømmer at det er uvanlig at etterspørselen på torsk er større enn på laks.

– Det er jo laksen Norge er mest kjent for, og det er laks vi eksporterer mest av. Men samtidig skjer det ting innen torskefiske hele tiden, og da ser man tendenser til økende interesse her også, forteller han.

Svein Ove Haugland fra Råfisklaget

Assisterende direktør i Råfisklaget har stor tro på norsk fiskeeksport i de kommende årene.

Foto: Norges Fiskarlag

Eksporten av norsk fisk nådde tidligere i høst historisk rekord. Med en eksportverdi på 65 milliarder kroner ved utgangen av av tredje kvartal, nærmer den norske sjømatbransjen seg årsresultatet for hele 2015.

Og ifølge Haugland skal denne positive trenden fortsette i de kommende årene.

Høyere fiskekvote

– I utgangspunktet skulle torskekvota ned i det kommende året, men nå er det bestemt at den forblir like høy, og at Norge kan eksportere 890 000 tonn torsk også i 2017, forteller han.

Han forsikrer om at beboerne i Portugal derfor ikke bør begymre seg for tilgangen på torsk til bacalaoen med det første.

– Vi skal nok forsyne portugiserne med klippfisken de trenger både denne julen og neste, avslutter Haugland.