Hopp til innhold

Rekordhøy beredskap i påskefjellet

Påska nærmer seg og Røde Kors i Nordland frykter det blir flere oppdrag enn vanlig i påskefjellet. Nå høyner de beredskapen.

Skredsøk av Røde Kors

FRYKTER SKRED: Nordland Røde Kors er i høyeste beredskap i påska.

Foto: Silje Christine Dagsvik / NRK

Tidlig påske, store snømengder og skredfare både på indre og ytre strøk gjør at Røde Kors forbereder seg på ekstra mange oppdrag i fjellet i år.

Fantastisk skiføre

Godt skiføre og oppløftende værmeldinger gjør at det kan bli folksomt i påskefjellet.

– Vi øker beredskapen i år og har 125 mannskaper har døgnkoninuerlig vakt. Regner vi med alle som har hjemmevakt er 300 personer klar til å rykke ut dersom uhellet skulle være ute, sier operativ leder Eiolf Steinvik i Bodø Røde Kors, som også har ansvaret for all informasjon fra Nordland Røde Kors i påska.

I fjor tok hjelpekorpsene i Nordland hånd om skadde 17 personer og deltok på tre leteaksjoner.

Alle de 18 Røde Kors-hyttene i fylket vil være døgnbemannet, de fleste fra fredag 26. mars til og med mandag 5. april.

Snøskredfare

Mye snø i fjellet øker som kjent faren for snøskred. Og faren øker jo lenger nord i fylket man kommer. Røde Kors advarer folk mot å oppsøke utsatte områder.

– Det er markant snøskredfare både på Helgeland, Salten, Lofoten og i Narvik-området. Unngå brattheng og dal- og fjellsider hvor det er mye løssnø. Det er fort å utløse et skred, advarer Steinvik.

Video Røde Kors om skredfare

Video: Røde Kors om skredfare

Sikker is

Men om det er skredfare over store deler av fylket er det ingen fare for utrygg is, kanskje med unntak av regulerte vann.

– Nei, vi har ikke mottatt noen rapporter om det. Selv i lavlandet er det stålis. På vannene rundt Bodø er istykkelsen på mellom 70 centimeter og en meter, sier han.

Bypåske

Bypåske i Bodø

BYPÅSKE: Det var folksomt på moloen i Bodø i påska i fjor.

Foto: Susanne Lysvold

Det er ikke bare i fjellet Røde Kors ønsker å være til stede. I år anbefaler de folk til også å følge Byvettreglene.

– De fleste kjenner Fjellvettreglene. Byvettreglene derimot, har nok ikke like mange hørt om. Tanken bak Byvettreglene er å oppfordre folk til å komme seg ut, og ikke bli sittende inne. Det bør være like naturlig å passe på hverandre og bry oss i byen, som at vi hilser på sidemannen i fjellheimen, sier Steinvik.