NRK Meny
Normal

Rekordhøy «tinglysningsboom» hos registrene

I dag meldte Brønnøysundregistrene om junis høye antall dokumenter fra kreditorer. Antallet skal være en «tinglysingsboom» til en verdi av om lag 131 milliarder kroner.

Brønnøysundregistrene - hovedinngangen

Rekordmange dokumenter fra kreditorer havnet på bordet til Brønnøysundregistrene i juni.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Brønnøysundregistrene registrerer Løsøreregistrene, og junitallene ligger på 55.000 dokumenter, med en kroneverdi på 131 799 988 701.

– Vi har aldri opplevd at det har vært så mange tinglysinger som det har vært i juni i år, sier leder i Løsøreregisteret, Narve Amundsen.

Tar opp mer lån

Narve Amundsen. Jurist og avdelingsdirektør, og leder av Løsøreregisteret.

Underdirektør i Brønnøysundregistrene og leder i Løsøreregisteret, Narve Amundsen, sier

Foto: Harald Harnang

En lav rente gjør trolig at flere nordmenn kjøper bil med lånte penger. Og i juni ble det tinglyst salgspant med et samlet beløp på over fire milliarder kroner kun til motorvogner.

Når personene tar et lån i banken, for eksempel til et bilkjøp, ønsker banken sikkerhet for at lånet vil bli tilbakebetalt. Da inngås det avtale om pant, og panteheftelsen blir tinglyst i Løsøreregisteret.

– Det er selvsagt mye annet enn salgspant i motorvogner som tinglyses, men salgspant i motorvogn har alene hatt en kraftig økning sammenlignet med juni i fjor. Den har økt med 21 prosent, forteller Amundsen.

Han tror årsaken til økningen kan være den lave renten. Det er rett og slett flere som finansierer bilkjøpet sitt med lån i banken.

– Vi ser noen sammenhenger med rentenivået og antall tinglysninger som gjøres hos oss, sier Amundsen.

Rekordmange nybiler

Opplysningsrådet for Veitrafikken AS (OFV) bekrefter at registreringstallene for juni var gode i bilmarkedet. Totalt rullet det 14.027 nye personbiler ut på norske veier i juni.

– Det har ikke vært vanlig at juni har vært såpass høy i forhold til mai. Inntrykket mitt er at juni ofte ligger litt under mai, forteller Produktsjef Thorvald Gjønnæss.

Bilsalget er opp med 25 prosent sammenligned med juni 2014. Noe som er det beste tallet siden 1986.

Det er registreringstidspunktet som tallene fra OFV bygger statistikken på. Registreringer skjer bare på arbeidsdager, noe som må tas med i beregningen.

– I år falt pinsen på maidager og ga færre dager å registrere på. Mens juni var veldig stor med med hele 22 virkedager.

OFV vil ikke spekulere på årsaken til det høye salgstallet.

Statestikk fra OFV

Tallene viser salget fordelt på bilmerker i juni og hittil i år.

Foto: OFV