Hopp til innhold

Rekordår for norsk laks

Oppdrettslaksen vil omsette for rundt 43 milliarder i år. – 2014 har vært det beste året i historien, sier lakseoppdretter.

laks

REKORD: Aldri før har oppdrettsnæringen tjent så mye på å eksportere norsk oppdrettslaks som nå.

Foto: Henning Bagger / Scanpix

Analytiker, Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets til NRK har beregnet for NRK at lakseeksporten fra Norge i 2014 vil ha en økning på fire milliarder kroner fra året før.

– Vi hadde ved utgangen av november eksportert laks for 39 milliarder kroner, og det er tilsvarer hele eksportverdien vi hadde i fjor. Vi tror at vi vil ende lakseeksporten i år på 43 milliarder kroner, sier Giskeødegård til NRK.

– Det har vært en fenomenal vekst de siste to årene, 2014 har fulgt den samme trenden.

Beste i historien

Kolbjørn Giskeødegaard

REKORDÅR: Analytiker Kolbjørn Giskeødegaard i Nordea Markets tror at 2015 vil bli et rekordår for laksen.

Foto: Pressebilde / Nordea

Aksel Olsen Driver oppdrettsselskapet Selsøyvik Havbruk i Rødøy kommune. Aldri før har han sett så positive laksetall.

– Dette blir definitivt det beste året i historien for oss, sier leder av oppdrettsanlegget Selsøyvik Havbruk, Aksel Olsen til NRK.

– Prisene har vært høy er vi har hatt en god produksjon og produsert til et tidspunkt der prisene har vært gode og etterspørselen har vært stor.

Rekordpris

For lakseanalytikeren var næringens håndtering av det russiske importforbudet årets mest imponerende manøver.

Til tross for at norske lakseprodusenter er utestengt fra det russiske markedet, peker pilene for norsk laks i utlandet bare en vei – oppover.

Flakstadvåg oppdrettslaks

HISTORISK: – Dette blir definitivt det beste året i historien for oss, sier leder av oppdrettsanlegget Selsøyvik Havbruk, Aksel Olsen til NRK.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– At næringen klarte å skaffe nye marked og omplassere laksen i løpet av få uker er helt fenomenalt. Det er grunnen til at vi tror at lakseprisene vil ende på et rekordhøyt nivå neste år.

Giskeødegård spår et enda bedre lakseår i 2015. Han sier lakseprisene kommer til å stige.

– Det vil være mindre laks ute i markedet, fordi næringen sliter med lakselus og kjører i veldig stor grad på kapasitetsutnyttelse, men vi forventer at prisen på oppdrettslaksen vil øke med ti prosent eller mer til neste år.

– Det vil gi et nytt rekord år når det gjelder gjennomsnittspris på laks, sier Giskeødegård.