I 2008 eksporterte Norge sjømat for
. Det er ny rekord.Mens andre eksportnæringer sliter som følge av finanskrisa, opplever norsk sjømateksport det stikk motsatte.
Noe av forklaringa til eksportsuksessen er at matkonsumet er stabilt uavhengig av finanskrise. Dessuten er den norske krona svekket som igjen gjør at det er billigere å handle norsk sjømat.
Økt med drøyt to milliarder kroner
Eksportverdien av norsk sjømat har økt jevnt de siste årene. I 2007 solgte Norge fjømat for 36,8 milliarder kroner. I 2008 økte dette med drøyt to milliarder kroner.
Totalt sendte Norge ut 2,3 millioner tonn sjømat ut til verden i fjor. Det er en økning med 167000 tonn fra året før.
- I 2009 vil Norge trolig selger større kvantum fisk ut til verden. Det sier administrerende direktør i Eksportutvalget for fisk, Terje E. Martinussen.
Fisk har høy status
Norsk sjømat har et godt rykte ute i verden. Den blir forbundet som ren og er kjent for høy kvalitet.
Norsk laks er det mest etterspurte fiskeproduktet fra Norge med eksportverdi på 18 milliarder kroner i 2008.
Torsk er for dyrt
Selv om den totale eksportverdien øker, kjøpes det likevel mindre norsk torsk. Årsaken er den høye prisen.
- Den økonomiske krisen fører til at konsumenter bytter fra høyt prisede produkter til rimeligere varer. Det har redusert etterspørselen etter torskeprodukter, sier Terje E. Martinussen i Eksportutvalget for fisk.