NRK Meny
Normal

Christel (39) reiste sørover for å bli slank

I fjor ble 169 overvektige nordlendinger operert sørpå fordi Nordlandssykehuset i Bodø ikke hadde kapasitet. For Helse Nord kosta disse fristbruddene nesten 12 millioner kroner.

Christel Jonas ble slankeoperert på Aleris

GLAD FOR ET NYTT LIV: 39 år gamle Christel Jonas i Alta er kvitt det aller meste av de overflødige kiloene sine. Før slankeoperasjonen ved Aleris i fjor var hun svært overktig. - Gevinsten er enorm, både fysisk og psykisk, sier Jonas til NRK.

Foto: Montasje: NRK/privat

For 39 år gamle Christel Jonas i Alta ble den private klinikken Aleris i Oslo redninga da hun skulle få bukt med mange tiltalls kilo. Hun var en av svært mange nordlendinger som i 2011 ble operert sørpå i stedet for i Bodø.

– Det var en lang prosess og mye tenkning før jeg bestemte meg for å ta en slik "gastric bypass-operasjon". Etter det måtte jeg vente i to år før jeg fikk det. Nordlandssykehuset kunne ikke operere med fordi køen var for lang, sier Christel Jonas til NRK.

To operasjoner om dagen

Mage- og tarmkirurg Torunn Nestvold ved Nordlandssykehsuet er akkurat tilbake på kontoret i 9. etasje. Tida fram til klokka 13 har hun tilbrakt på operasjonsstua lenger ned i etasjene på sykehuset i Bodø.

– I dag har vi operert to sånne overvektsoperasjoner på formiddagen, sier Nestvold, som også er leder for overvektskirurgien ved Nordlandssykehuset.

Aleris tar fristbruddene

Sykehuset i Bodø er eneste stedet i Nord-Norge som utfører slankeoperasjoner. I år hadde de håpet på 120 operasjoner, men nå ser det ut som det bare blir rundt 100.

Dermed ble det fristbrudd og gjennom Helfo ble hun henvist til den store private klinikken Aleris i Oslo.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg fikk tatt operasjonen der, sier Jonas.

Fristbrudd koster mye

Omlag 70 tusen kroner koster en slankeoperasjon ved det regionale senteret for sykelig overvekt i Bodø. For Helse Nord dobles kostnaden når pasienter må sendes sørover:

– Det er jo egentlig bare trist og trasig at kapasiteten ikke er god nok i Nord-Norge. For min del var det greit å reise til Oslo. Men pengene burde jo heller ha vært brukt til å øke operasjonskapasiteten i nord.

Har rydda opp i køen

Torunn Nestvold, seksjonsoverlege Nordlandssykehuset

Torunn Nestvold, seksjonsoverlege Nordlandssykehuset.

Foto: Nordlandssykehuset

Totalt er rundt 500 overvektige nordlendinger operert i Bodø siden starten i 2004. I fjor og året før ble det rydda opp i listene, og det ble satt opp frister for når de måte være operert. Dermed ble Aleris i Oslo redninga, selv om det kostet penger for helseforetakene i nord. Nå skal lokalsykehusene brukes mer til utredning og for å få til livsstilsendring hos overvektige.

Ved Nordlandssykehuset håper de at det ikke blir fristbrudd i år.

– De fristbruddene vi hadde i 2010 og 2011 er et resultat av at vi ikke klare å ta unna strømmen fra vi begynte med slankeoperasjoner i Bodø i 2004. Nå har vi fått rydda opp i listene. Og klarer vi etter hvert mellom 120 og 150 operasjoner i året, så er er vi der vi skal være, sier Nestvold.

Fedmeepedemi

De siste årene er det blitt mange flere som kvalifiserer til slankeoperasjon.

– Fedmeepidemien fra USA har for lengst nådd oss. Det har med både for lite fysisk aktivitet og feil kosthold å gjøre. Jeg skulle ønske politikere, skole og foreldre greide å snu utviklinga. Men slik det er nå må vi bare fortsette å operere.

Stor helsegevinst

Og helsegevinsten hos de opererte pasientene er stor. De aller fleste blir kvitt sukkersyken og andre sykdommer knytta til overvekta. Christel Jonas i Alta er glad for at hun til slutt fikk operasjon.

– Det er en enorm gevinst, både fysisk og psykisk, slår Christel Jonas i Alta fast.

Slankeoperasjoner

Seksdobling i slankeoperasjoner