NRK Meny
Normal

Reiser landet rundt for å stanse sammenslåing av kommuner

Per Gunnar Stensvaag bruker fritiden sin på å snakke ned kommunereformen. Nå nærmer flykapteinen seg 80 kommuner, og han er forberedt på en travel tid fremover.

Per Gunnar Stensvaag

For to år siden ble Per Gunnar Stensvaag, som har bakgrunn som fagdommer med norske kommuner som tema i «Kvitt eller dobbelt» på NRK, invitert til å holde et innlegg i Bjugn mot kommunereformen. Nå har han talt reformen imot i 73 kommuner, som her i Bø i Vesterålen i mai i fjor.

Foto: Mareno Leonhardsen, Bladet Vesterålen

Har du vært til stede på et folkemøte om kommunesammenslåing, er sjansen stor for at du har møtt på ham.

Når flykapteinen ikke flyr langdistanseruter bruker han nemlig fritiden sin å få folk til å si nei til kommune-ekteskap. 77 foredrag fordelt på 73 kommuner i Norge er det blitt.

Ordfører Rune Berg

I dag, søndag, kan innbyggerne i Saltdal si sin mening. De har fire alternativer, men ordfører Rune Berg (Sp) vil helst fortsette alene.

Foto: Saltdal kommune

– Folk fra hele landet ringer daglig for å invitere meg. Hadde det ikke vært for jobben og det faktum at uka bare har sju dager, kunne jeg vært på mange flere møter, smiler Stensvaag.

– Hvorfor denne iveren etter å snakke ned kommunereformen?

– Det er ingen hemmelighet at jeg er sterkt kritisk til reformen og prosessen rundt den. Jeg prøver å bidra med fakta, for det er mange misforståelser ute og går, hevder han

– Ikke stem ja

Så langt har motstanden blant folket vært stor. Nå nærmer det seg en viktig milepæl for reformen regjeringen ønsker skal gi færre og større kommuner. Innen 1. juli må kommunepolitikerne bestemme seg.

I tiden fremover arrangeres det en rekke folkeavstemninger, og Per Gunnar Stensvaag er ikke i tvil:

– Jeg vil fraråde alle å stemme for sammenslåing. Det er et gedigent sentraliseringsprosjekt.

– Men vil ikke en del kommuner som sliter med å levere et fullgodt tjenestetilbud til innbyggerne i dag kunne tjene på å bli større?

– Jeg skjønner bekymringen for økonomien i små kommuner, men ingenting tyder på at det er penger å spare. Å slå sammen kommuner er ikke riktig resept. Jeg mener også lokaldemokratiet svekkes.

– Trenger større kommuner

Også ordføreren i Saltdal er skeptisk. Nordlandskommunen arrangerer folkeavstemning i dag.

– Jeg håper flest mulig engasjerer seg. Selv mener jeg vi kan bestå som egen kommune, sier ordfører Rune Berg (Sp) til NRK.

Tross mostanden til nå, avviste kommunalminister Jan Tore Sanner (H) denne uka overfor NRK at prosessen har vært for uklar.

– Vi har diskutert behovet for store kommuner siden starten av 90-tallet da Arbeiderpartiet reiste debatten. Nå trenger vi større kommuner for å kunne gi innbyggerne bedre velferdstjenester der de bor, sa statsråden og la til:

– Over 250 kommuner har inngått intensjonsavtaler. Det viser at lokalpolitikerne ser at de står sterkere sammen enn hver for seg.

Tar ikke betalt

Frem mot de siste folkeavstemningene i midten av juni har Per Gunnar Stensvaag planer om å besøke minst seks nye kommuner.

– Det blir travelt nå, sier han og understreker at han ikke tar imot betaling for reiseaktiviteten.

– Jeg finansierer alt selv, akkurat som Donald Trump. Honorar sier jeg konsekvent nei til og skriver heller aldri reiseregning.

Laster kart, vennligst vent...

Dette kan bli landets nest største kommune i areal, dersom de sju kommunene Bodø, Steigen, Værøy, Røst, Saltdal, Gildeskål og Rødøy slår seg sammen. I dag får innbyggerne i Saltdal muligheten til å si ja eller nei til forslaget.