Hopp til innhold

Reiser gjennom Nordland for ti kroner dagen

Folkehøyskolestudenter reiser på lavbudsjett. – Vi skal definitivt bli flinkere til å ta opp haikere heretter, sier de.

Elevene skal blant annet undervise om kondombruk for å unngå HIV/Aids.

Elevene fra Soltun folkehøgskole i Skånland fikk en noe uvanlig oppgave fra læreren. De skulle reise rundt i Nordland for 10 kroner om dagen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

10 kroner dagen er ingen stor sum å leve av i Norge, men elevene fra Soltun folkehøgskole, klarer likevel å sette av litt ekstra.

– Vi har valgt å spare litt. Nå går vi faktisk med overskudd, sier de.

De 8 elevene fra Soltun folkehøgskole i Skånland fikk en noe uvanlig oppgave fra læreren. De skulle reise rundt i Nordland for 10 kroner om dagen. Aller helst skulle de komme seg helt til Brønnøysund.

Samtidig skal de formidle FNs tusenårsmål på alle stedene de er. Benedikte Thorsen Gjelland, Erlend Bergvoll Sørlie, Tom Ole Kviteberg, Sofie Lingner og Ingrid Fjøsne står søndag i Bodø, endestoppen på turen.

– Det handler om å kjenne litt på det å være fattig, sier Benedikte Thorsen Gjelland til NRK.

– Enklere enn vi trodde

Elevene forteller at turen har gått nesten smertefritt.

– Det har egentlig gått veldig bra for oss, for vi har hatt veldig flaks. Vi har bodd mye hos slektninger og sånn. Vi må nesten bare spørre folk om de har noe mat til overs, om de har noen rester vi kan få. Vi må også bare spørre folk om de har noe overnatting for oss også.

Matprisene i Norge er kjent for å være høye, sammenlignet med andre land. Så hva slags mat får man tak i helt gratis?

– Vi har jo fått ganske god mat rundt omkring. I går fikk vi mat fra noen pizzasteder, så maten har vært bra. Vi går som regel bare inn på steder og presenterer oss og spør om de har noe restemat. Som regel går det bra, men vi har fått nei noen ganger, sier Gjelland.

– Hva er det mest spesielle dere har fått oppleve?

– To av oss klarte ikke å komme oss fra Evenskjær, etter å ha ventet på haik i over to og en halv time. Men en kar i tjueårene tok oss med til familien sin. De gav oss mat og ordna en gratis leiebil til oss, så vi kjørte helt til Bodø.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Vi har et mål som er en stor tur vi skal ut på senere, og der skal vi jobbe med FNs tusenårsmål. Vi gjør dette også for å bli kjent med Nordland. Dette er en fin mulighet til å komme oss litt rundt, sier Gjelland.

 Benedikte Thorsen Gjelland, Erlend Bergvoll Sørlie, Tom Ole Kviteberg, Sofie Lingner og Ingrid Fjøs

Etter å ha kommet til Bodø, vender de nå nesen tilbake til Evenskjær. F.v.: Benedikte Thorsen Gjelland, Erlend Bergvoll Sørlie, Tom Ole Kviteberg, Sofie Lingner og Ingrid Fjøsne

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Ingen livsstilsendring

Elevene har måttet løse mange forskjellige oppgaver knyttet til FNs tusenårsmål. De har delt ut mat til fattige, fokusert på likestilling og menneskerettigheter.

– Her i Bodø har vi blant annet delt ut mat til fattige. Vi har snakket med damer om deres oppvekst og likestilling. Vi har også møtt Kristian Valen, og vi har tatt lagbilde med Bodø/Glimt. Vi har også møtt fylkesordføreren med hele staben.

– Hva var det morsomste?

– Det var nok å møte hele Glimt-laget og Kristian Valen, sier de.

Selv om de har måttet tigge mat og haike, har ikke elevene tenkt å fortsette å leve sparsommelig etter at turen er over.

– Har dere blitt inspirert av å leve på lavbudsjett? Kommer dere til å fortsette å leve sparsommelig, eller legge om livsstilen på noen måte?

–Vi har vel alle blitt enige om at vi skal plukke opp flere haikere.Vi har funnet ut at det er vanskelig å få haik. Man må ikke være flere enn to, ellers får du ikke haik.

Fikk ikke haike med hurtigruten

Nå skal elevene tilbake til Evenskjær og folkehøgskolen igjen. De satser nå på å finne steder hvor de kan få haik.

– Vi satser på å dra til en bensinstasjon eller et annet sted hvor det er mye folk.

– Så dere tenker ikke å prøve å snike med toget, eller noe sånn?

– Nei, det har vi ingen planer om. Vi spurte Hurtigruten om de ville ta oss med, men da fikk vi et kontant nei, avslutter Gjelland.