Hopp til innhold

Reiselivsbedrifter mot olje-og gass

92 prosent av reiselivsbedriftene i Lofoten er mot olje- og gassutvinning i havområdene utenfor.

Det er vakkert når garnbåten "Lysbøen" kommer inn med dagens fangst.

VILL OG VAKKER: Det er slik reiselivsbedriftene vil at Lofoten skal fremstå, viser undersøkelsen til Destination Lofoten.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Det viser en undersøkelse som bransjeorganisasjonen Destination Lofoten har publisert i sin høringsuttalelse til forvaltningsplanen for Lofoten, Vesterålen og Barentshavet.

Ønsker verdensarvstatus

Undersøkelsen viser også at næringen ønsker verdensarvstatus for Lofoten. De ønsker å vise frem regionen som ren og autentisk.

I følge førsteamanuensis Dorthe Eide ved Handelshøgskolen i Bodø, er dette selve essensen i det turistene søker når de reiser til Lofoten. Og dette stemmer svært godt med det som det store flertallet av reiselivsbedriftene mener.

Sier nei

75 av 83 reiselivsbedrifter sier nei til olje- og gassutvinning i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, på grunn av frykten for miljøet. En av de er eier av rorbuanlegget på Svinøya i Svolvær, Ola Skjeseth.

– Det handler vel om å se helheten i det vi holder på med, og det tror jeg ikke det er alle som gjør. Jeg tror ikke reiselivsnæringen blir tatt på alvor verken av kommuner, fylke eller stat, sier Skjeseth.

– Bør kunne ta en beslutning nå

Ola Skjeseth mener forvaltningsplanen gir nok kunnskap til å ta en beslutning.

– Jeg synes det er utredet nok. Vi vet jo hvilke konsekvenser det kan få for eksisterende virksomheter dersom ulykken skulle være ute.

Han vil derfor bygge en allianse med fiskerne.

– Kystfiskerne og reiselviet må alliere seg, og det må legges til rette for at vi kan samarbeide på en helt annen måte enn det vi gjør i dag, sier Skjeseth.

Geir Solheim i NHO Reiseliv sier de er opptatt av Lofoten skal være et naturprodukt som kan selge reiseliv, men at det kan være bra å få mer kunnskap om konsekvensene av olvjevirksomhet.