NRK Meny
Normal

Regnet fortsetter å hølje ned over Nordland

Den verste vinden langs kysten har gitt seg i Midt-Norge, men fortsatt varsles vind og store nedbørsmengder i deler av Nordland.

Hurtigruten Nordnorge kjemper med bølgene i Bodø

Hurtigruten «Nordnorge» kjemper med bølgene på vei inn til kai i Bodø lørdag ettermiddag.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Hurtigruta «Nordnorge» hadde i dag utfordringer med å få lagt til kai i Bodø på grunn av sterk vind.

– Det gikk bra, men vi måtte vurdere forholdene og at det var forsvarlig, sier styrmann Ruben Edvardsen.

Skipet måtte sløyfe anløpene i Brønnøysund og Nesna på sin ferd nordover på grunn av høststormen. Men til tross for vinden kan ikke Edvardsen melde om andre problemer.

– Jeg har ikke hørt noe fra passasjerene. Det har vært relativt rolig og ikke særlig sjø. Vi har hatt vinden i siden og kun blitt liggende litt skjevt.

Full storm flere steder

Ferga Drag-Kjøpsvik

Fergen mellom Drag og Kjøpsvik i Nordland var en av flere ferger som ble liggende til kai på grunn av sterk vind.

Foto: Jørn Inge Johansen

I løpet av det siste døgnet er det målt full storm ved målestasjonene Halten, Veiholmen, Sula, Ona, Lebergsfjellet og Svinøy.

Aller sterkest var vinden ved Halten fyr, med 25,5 meter per sekund, ifølge Meteorologisk institutt. Lavtrykket som har forårsaket høststormen passerte i dag Vesterålen og Sør-Troms.

OBS-varsel

Det er sendt ut OBS-varsel for Nordland og det ventes i dag opp mot 60 millimeter nedbør enkelte steder. Mest nedbør siste døgn hadde Ullensvang i Hordaland, med 94,1 millimeter.

I går førte uvær til at det kritikerroste kunstverket SALT kollapset i Gildeskål i Nordland. Verket besto av en 150 meter lang fiskehjell som ble knust til pinneved av vindkastene.

Natt til lørdag begynte det å brenne i tårnet på Rindal kirke i Møre og Romsdal, men brannmannskapene klarte å redde selve kirken. Trolig har lynet slått ned i tårnet og startet brannen.

(artikkelen fortsetter under)

SALT kollaps

Strandprosjektet SALT åpnet i slutten av august og fikk bred medieomtale i internasjonale aviser. I går kollapset den største kunstinstallasjonen i vinden.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/ NRK

Ferger ble liggende til kai

Trafikken til sjøs i Nordland har vært rammet hardt av det siste døgnets uvær. Flere ferger og hurtigbåter ble liggende ved kai som følge av stormen. Lørdag ettermiddag er situasjonen i ferd med å normalisere seg, men fortsatt meldes det om innstillinger.

Lørdag formiddag minket vinden, men på Helgeland er det bare snakk om en pustepause. Søndag kommer en ny front og gir liten storm langs kysten.

Flere strømbrudd

Tordenværet har også gitt flere strømbrudd i Trøndelag. TrønderEnergi rapporterer lørdag ettermiddag at et par hundre abonnenter er uten strøm i kommunene Hitra, Frøya, Agdenes, Åfjord, Osen og Roan. Rundt 90 kunder av Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) er også uten strøm.

Også langs helgelandskysten skal flere abonnenter ha mistet strømmen i løpet av natten, skriver Helgeland Arbeiderblad.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har varslet fare for flom og skred på gult nivå i hele Nordland og Nord-Trøndelag lørdag og søndag.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.