Regjeringen vil utrede ny flyplass i Bodø

Med tre statsråder på plass slapp regjeringa nyheten som mange mener kan endre Bodøs framtid, og som er omtalt som den viktigste strategiske saken på 100 år.

PK Bodø lufthavn

Europaminister- og stabsjef ved Statsministerens kontor, Vidar Helgelsen, finansminister Siv Jensen og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under pressekonferansen på Bodø Lufthavn.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Frp-leder og finansminister Siv Jensen, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og europaminister Vidar Helgesen fra Høyre sto i spissen for pressekonferansen på Bodø lufthavn fredag formiddag.

Ingen fra Fremskrittspartiet ønsket på forhånd ønsket å lette på sløret, men som NRK erfarte går regjeringen inn for å utrede en ny flyplass i Bodø.

– Helt siden regjeringen tiltrådte i 2013 har vi merket oss det sterke engasjementet i Bodø knyttet til rullebanens fremtid, sier Frp-leder Siv Jensen.

– Det har vært mye kontakt mellom politisk ledelse i Bodø og regjeringen, og en rekke møter, legger hun til.

Deretter kunne hun avsløre at regjeringen ønsker en utredning av en ny lufthavn for Bodø. Den vil bli presentert i neste Nasjonal Transportplan, som skal behandles på Stortinget i 2017.

Jublende ordfører

– Dette er en stor dag for Bodøs moderne historie, og en stor personlig seier for meg, sier ordfører i Bodø fra Høyre, Ole Hjartøy, til NRK få minutter før pressekonferansen starter.

– Regjeringas beslutning er begynnelsen på noe stort, legger han til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

varaordfører og ordfører pk

Varaordfører Allan Ellingsen og ordfører Ole Hjartøy på pressekonferansen på Bodø lufthavn.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Regjeringa har allerede bedt Avinor gjennomføre en kostnadsanalyse for ny lufthavn.

Europaminister Vidar Helgesen, opprinnelig fra Bodø, slo for anledningen over til dialekt - og ba om forståelse for det.

– Dette er veldig artig for en som har vokst opp med flystripa i Bodø. Det er en viktig prosess, og at regjeringen nå gir klarsignal for en utredning skyldes blant annet en ambisiøs ordfører med klare mål og ikke minst hardt arbeid, sier Helgesen om sin partikollega.

Vil flytte flystripa

Målet er å få flyttet dagens rullebane omtrent to kilometer lenger sør, og dermed frigi arealer til å bygge en ny bydel der dagens flystripe ligger.

Siden 2012 har kommunen arbeidet med å få regjeringen til å gå inn for å flytte dagens flystripe til det såkalte S2-alternativet helt sør på Bodøhalvøya.

(artikkelen fortsetter under)

Dagens rullebane er fra 50-tallet, og vil innen sju til ti år være utgått på dato. I tillegg ligger rullebanen for tett på terminalbyggene i henhold til sikkerhetsforskrifter, og må dermed flyttes uansett.

Kostnaden for å flytte rullebanen til S2-alternativet er anslått å ligge på 2-3 milliarder kroner.

Med tre statsråder på plass slapp regjeringa nyheten som mange mener kan endre Bodøs framtid, og som er omtalt som den viktigste strategiske saken på 100 år.

Tre statsråder deltok på pressekonferansen på Bodø lufthavn.