Regjeringen vil bruke ti milliarder på fem av disse

Regjeringen vil hurtiganskaffe overvåkingsflyene «P8 Poseidon». De ønsker at de skal erstatte Orion-flyene, som i dag flyr fra den snart nedlagte flystasjonen på Andøya.

Poseidon P8-fly fotografret under Singapore Airshow

I juni skrev VG at de seks Orion-flyene skal erstattes med fire nye maritime patruljefly. Det er snakk om svært avanserte etterretningsfly produsert av amerikanske Boeing, som vil erstatte de gamle Orion-flyene.

Foto: EDGAR SU / Reuters

I statsråd fredag formiddag bekreftet regjeringen at dette er Norges nye maritime overvåkningsfly, som etter planen skal leveres i 2021 og 2022, skriver VG.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ønsker at Stortinget gir henne fullmakt til å hurtiganskaffe fem nye overvåkningsfly fra USA, skriver avisen videre.

«De nye maritime patruljeflyene har moderne sensorer, antiubåtvåpen og støttesystem, samtidig som de bidrar til at andre kapasiteter i Forsvaret blir styrket og får økt tilgjengelighet og utholdenhet», skriver regjeringen i et budsjettdokument til Stortinget fredag.

Det er Forsvarsdepartementet som har vært i forhandlinger med Boeing om kjøp av den militære versjonen av Boeing 737, passasjerflyet som benyttes av blant annet Norwegian og SAS. Ifølge Fremover beskrives P8 innad i NATO-alliansen som det mest moderne flyet for maritim patruljering, og det flyet forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen ønsker seg mest.

Skal ha Evenes som base

Norge har nå seks maritime overvåkningsfly av Orion-klassen, som er stasjonert på Andøya, men disse nærmer seg slutten av sin operative levetid, ifølge regjeringen. Men mens dagens overvåkingsfly opererer ut fra Andøya, skal de nye P8-flyene – i likhet med nyinvesteringen F-35 – ha Evenes som base.

Ine Eriksen Søreide

– Vi styrker nå forholdet mellom Norge og Storbritannia ved å inngå et tettere samarbeid om blant annet maritim luftovervåkning, sa Ine Eriksen Søreide da Michael Fallon besøkte Bodø 10. november.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Ifølge regjeringens budsjettdokument er levering av flyene planlagt i perioden 2021-2022, og har en kostnadsramme på 9825 millioner kroner. Samtidig er det sagt at Evenes skal overta som base etter Andøya senest i 2025.

Norge er ikke alene om å velge disse flyene. Storbritannia har allerede sagt at de vil kjøpe ni stk. P8 Poseidon-fly, noe som åpner for økt samarbeid.

– Vi har store havområder i Nord-Atlanteren hvor vi har felles interesser av å ha oversikt over aktiviteten der, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide da hun hadde besøk av sin britiske kollega tidligere denne måneden.

Omdiskutert

Andøy mister flere hundre jobber når flystasjonen legges ned. 20 prosent av de sysselsatte i kommunen med 5.000 innbyggere blir rammet av nedleggelsen.

Nedleggelsen har vært omdiskutert, og flere har stilt spørsmål ved regnestykket som beslutningen baserer seg på.

Forsvarsministeren lovet i forrige uke å komme tilbake til Stortinget med nye vurderinger dersom Andøya-regnestykket viser seg å være mangelfullt.

– Dersom det skulle komme vesentlige endringer i tallgrunnlaget, er det selvsagt noe vi vil komme tilbake til Stortinget med, siteres Søreide på av NTB.