NRK Meny
Normal

Regjeringen åpner 56 leteblokker for olje i Nord-Norge

Nye havområder i Nord-Norge gjøres tilgjengelig for oljeselskapene. – Petroleumsindustrien trekker seg stadig nordover, sier oljeministeren.

Oljerigg

Utvidelsen omfatter blokker blant annet Castberg-feltet i Barentshavet.

Foto: Erik Thorberg / Scanpix

Olje- og energidepartementet tilbyr nå letefelt i områder sør for Røst og områder både helt øst og vest i Barentshavet.

Totalt utlyses 56 leteblokker som oljeselskapene kan søke om tilgang til, 24 blokker i Norskehavet og 32 blokker i Barentshavet.

Tildelingene er en del TFO 2016, som betyr «Tildeling i forhåndsdefinerte områder».

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) mener nye leteområder er svært i dagens situasjon.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Utvidelsen omfatter blokker ved Hansteen-feltet nord i Norskehavet, og områder ved funnene Castberg, Alta og Gohta i Barentshavet.

Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) mener tildeling av nye leteområder er avgjørende for å opprettholde arbeidsplasser, aktivitet og verdiskaping på norsk sokkel over tid.

– Dette er særlig viktig i dagens situasjon. Å tilby oljeselskapene nye letemuligheter i et forutsigbart og høyt tempo er en av bærebjelkene i regjeringens petroleumspolitikk, sier Lien i en pressemelding.

Lien mener regjeringen nå legger til rette for økt oljeaktivitet i nord.

– Petroleumsindustrien trekker seg stadig nordover. At industrien får tilgang til areal i områdene rundt nye utbygginger og funn er viktig for å sikre en best mulig utnyttelse av ressursene i områdene, understreker Lien.

Miljøpolitisk talsperson i SV Heikki Eidsvoll Holmås er ikke imponert.

– Det er mye prat om det grønne skiftet, men i praksis gir regjeringen oljeindustrien stadig mer av norske havområder.

Istedenfor nye oljetildelinger mener SV man burde tatt en pause for å avklare hvilke konsekvenser klimaavtalen i Paris burde ha for norsk oljepolitikk.

Norge må avklare hvor mye av den norske oljen som skal bli liggende ubrukt for å berge klimaet. Før vi har avklart det, må Norge ta en pause i tildelingen av nytt areal til oljeindustrien.