Hopp til innhold

Registrerte eksplosjonen i Drevja over 400 kilometer unna

– I ettermiddag registrerte vi et kraftig signal på en målestasjon i Bardufoss, og skjønte at det hadde skjedd noe stort, forteller seniorrådgiver.

Lastebil med 15 tonn sprengstoff brenner i Drevja

FULL ALARM: Her brenner lastebilen med 15 tonn flytende sprengstoff i et steinbrudd mellom Ømmervatn og Drevvatn i Vefsn. To timer senere gikk kjøretøyet i lufta – en eksplosjon som ble oppfattet av forskere over 400 kilometer unna.

Foto: 03030-tipser

Det var ved 13.15-tiden i dag at politiet på Helgeland fikk inn melding om at en lastebil med flytende sprengstoff stod i full fyr i et steinbrudd i Drevja i Nordland.

To timer senere gikk kjøretøyet i lufta, og brennende nedfall fra eksplosjonen satte fyr i et hus inne på anleggsområdet. I skrivende stund er et førtitalls husstander fremdeles evakuert fra området.

Nå skriver nettstedet jordskjelv.no at eksplosjonen ble oppfattet av en målestasjon i Bardufoss – flere hundre kilometer unna.

(artikkelen fortsetter under)

Hus brenner

FULL FYR: Flammene var synlig på lang avstand etter at lastebilen fullastet med sprengstoff eksploderte i Drevja i Nordland tirsdag ettermiddag.

Foto: 03030-tipser

Måler atomprøvesprengninger

– Denne målestasjonen er en infralydmåler som befinner seg like ved Bardufoss. Den måler trykkbølger i et frekvensområde som er under det hørbare, forteller seniorrådgiver hos NORSAR, Conrad Lindholm, til NRK.no.

Målestasjonen er en del av et globalt overvåkningsregime som først og fremst er rettet mot store eksplosjoner fra atomprøvesprengninger.

Men tirsdag klokken kvart over tre fikk de noen helt andre registreringer på måleapparatene sine.

– I ettermiddag registrerte vi et kraftig signal på denne stasjonen, og skjønte at det hadde skjedd noe stort, uten at på det tidspunktet visste årsaken til utslaget, fortsetter han.

Samsvarte med eksplosjonen i Drevja

Forskerne var imidlertid i stand til å stedfeste kilden med rimelig nøyaktighet.

– Og da viste det seg å svare med denne eksplosjonen i en lastebil i Drevja, som vi fikk vite om via nyhetene, opplyser Lindholm videre.

Han forteller at de tidligere har oppfattet signaler fra blant annet meteornedslag.

– Det er interessant at en slik målestasjon også kan brukes til å oppfatte hendelser av denne typen, avslutter han.