Regionalt kunstsenter i naturperle

Da Efjord skole ble nedlagt for tre år siden, stoppet liksom livet i bygda.

Regionalt kunstsenter

De tre lokale kunstnerne Per- Martin Jæger (f.v), Ann-Karin Storøy og Heidi Andersen satser på drift av regionalt kunstsenter utenfor allfarvei.

Foto: Kjell PM Mikalsen / NRK

Nå skal kunsten få pulsen til å slå igjen i bygda, for gammel rektoren har gjort skolen om til regionalt kultursenter.

Per- Martin Jæger kom som lærer til Efjord i Ballangen for 36 år siden, og planen var at han skulle bli der i ett år.

- Slik gikk det ikke. Jeg og familien fant fort ut at Efjord er en naturperle, som man ikke forlater, smiler Jæger.

Per-Martin Jæger ble rektor på Efjord skole. Men for tre år siden bestemte kommunestyret at skolen skulle nedlegges, og elevene flyttes til Ballangen. Jæger valgte en fremtid som pensjonist og fotokunstner

Blir kunstsenter

Den gamle skolen med internatbygg ble stående tom et par år før fotokunstner Per-Martin Jæger, smykkekunstner Heidi Andersen og keramikker Ann – Karin Storøy snakket sammen om å skape et felles kunstsenter i skolebygningen.

– Ordfører og kommuneledelsen bidro sterkt til at vi nå kan åpne Efjord regionale kunstsenter, forteller Heidi Andersen.

– I tillegg fikk vi 25.000 kroner som oppstartingshjelp fra kommunestyret i Ballangen, tilføyer Ann-Karin Storøy.

Åpner Fredag

De tre kunstnerne har bestemt at det regionale kunstsentret skal ha en prøvedrift på tre år.

- Etter hvert vil vi invitere andre kunstnere til å besøke senteret for å arbeide i et naturskjønt område. Vi har overnattingsmuligheter i det gamle internatet, så får vi det til bli det stor aktiviteten på senteret , sier Per-Martin.

Kundegrunnlaget kan nok variere for de tre kunstnerne, men de håper folk vi ta en avstikker fra E-6 ved Efjordbruene for å besøke det regionale kunstsentret.

- Det er ikke mange fastboende her i fjorden, men her er 300 hytter, og vi håper at mange av de som ferierer her kommer til å stikke innom kunstsentret. Vi åpner dørene på fredag og da er vi klar med salgsutstilling. Vi satser på stor innrykk, humrer Per-Martin Jæger.