Hopp til innhold

Tvang Alice til å bade naken - refser forsvarsledelsen i nytt brev

Høsten 2011 ble Alice Asplund tvunget til å bade naken foran en mannlig befal. Han ble senere forflyttet og gitt en bot på 2500 kroner. Ombudsmannen reagerer på hvordan Forsvaret håndterte episoden.

Alice Asplund

BLE TVUNGET TIL Å BADE NAKEN: Som soldat ble Alice Asplund tvunget til å bade naken. Da saken ble kjent gikk Forsvaret ut og beklagde saken. Nå mener ombudsmannen at ledelsen burde tatt mer ansvar selv.

Foto: Georg Austad/Forsvaret

Det er Avisa Nordland som omtaler brevet som ombudsmann Kjell Arne Bratli i Forsvaret har skrevet til Forsvarsministeren.

Brevet omhandler den mye omdiskuterte hendelsen i 2011, da soldat Alice Asplund under en øvelse ble tvunget til å bade naken sammen med 30 mannlige kollegaer.

Forespørselen om å få ha på seg BH og truse ble kontant avvist av befalet. Gråtende måtte derfor Asplund kle av seg og bade sammen med de andre soldatene.

– Det var en syk og sjokkerende opplevelse, fortalte Aspland til NRK.no om opplevelsen.

Forsvaret beklaget

Saken vakte stor oppmerksomhet i hele landet. Asplund anmeldte hendelsen, men politiet valgte å henlegge saken.

I midlertid gikk Forsvaret ut og beklaget hendelsen.

Via sin talsperson Bent-Ivan Myhre sa forsvarssjef Harald Sunde at det var en totalt uakseptabelt behandling av den kvinnelige soldaten.

– Ingen av våre soldater skal tvinges til nakenbading i påsyn av andre. Felthygiene inngår som del av et øvingsopplegg, men det skal selvsagt tas hensyn til dn personlige integritet. I denne saken gikk dette øvingsmomentet langt utover Forsvarets normer, og hva vi står for. Det er noe vi beklager, sa forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre til NRK.no den gang.

Senere ble befalet, som selv meldte inn hendelsen, forflyttet og 2500 kroner i bot.

  • SE TV-INNSLAGET NRK HADDE ETTER HENDELSEN:
En kvinnelig menig i Bodø måtte kle seg naken og vaske seg nedentil og under armene foran medsoldater. Kvinnen reagerte med dyp sorg og fornedrelse. Forvaret beklager hendelsen på det sterkeste.

Ydmyket foran medsoldater

– Burde hatt klarere retningslinjer

Det er denne håndteringen av saken som ombudsmannen nå reagerer på.

I brevet til Forsvarministeren skriver han at forsvarsledelsen selv må ta ansvar for at det ikke er klarere retningslinjer når det gjelder behandling av de ulike kjønnene.

– Man burde ha forstått at det før eller senere burde man ville oppstå en kollisjon, skriver han.

Bratli mener også det ble feil å diskutere en personalsak så offentlig og at det førte til en dobbel straff for befalet.

– Når forsvarsledelsen uttaler seg offentlig i personalsaker, kan dette legge føringer på den videre behandlingen av disiplinærsaken og personalsaken. Det oppleves også som en dobbeltstraff, skriver Bratli.

Nå krever han klarere retningslinjer for denne type feltaktivitet.

Asplund: – Må ikke skje igjen

Asplund, som sluttet i Forsvaret etter hendelsen, jobber i dag som portør på Ahus.

Til Avisa Nordland sier hun at hun ikke vil ha noen mening om ombudmannens konklusjon, men at hun er enig i at det bør komme klarere retninglinjer på dette området.

– Jeg er mest opptatt av at ingen andre skal oppleve det samme. Og det vil jo heller ikke skje nå, sier Asplund til AN.

Forsvaret har foreløpig ikke ønsket å uttale seg i saken utover at de har tatt ombudmannens brev til etterretning.