Refser regjeringen for å overse Nordland

Mens regjeringen i går åpnet over 50 leteblokker i Barentshavet, ble kun tre åpnet utenfor Nordland. Nå får regjeringen kritikk for å overse fylket.

NHO og Nordland fylkeskommune er skuffet over regjeringen.

– Det synes jeg er svært uheldig. Jeg hadde forventet et annet resultat, sier fylkesråd for næring i Nordland, Arve Knutsen (Krf).

For da olje og energiminster Tord Lien i går gjorde innholdet i den 23 konsesjonsrunden kjent - var fokuset nok en gang rettet mot Barentshavet. Kun tre nye leteblokker utenfor Nordland åpnet opp. Samtidig ble over 50 blokker i Barentshavet gjort tilgjengelig for leteboring.

– Oljeselskapene hadde signalisert at de ønsket å åpne 20 oljeblokker utenfor Nordland. Vi har tidligere signalisert ovenfor statsråden at Nordland har falt mellom to stoler. Derfor er vi misfornøyde når dette blir resultatet, sier fylkesråden.

Hevder kompetanse forsvinner

De tre blokkene i Norskehavet som nå er utlyst ligger vest for Sandnessjøen, men langt unna de allerede igangsatte feltene Norne-Skarv og Aasta Hansteen. Også NHO Nordland og regiondirektør Ivar Kristiansen er skuffet over regjeringen, selv om han er glad for satsningen i Barentshavet.

– For oss i Nordland er det viktig at vi får et mye større fokus på den fremtidige aktiviteten i Norskehavet. Aktivitet her er garantisten for suksess i Barentshavet. Norsk sokkel har vært utviklet fra sør og nordover, sånn må det bli videre også, sier den tidligere stortingsrepresentanten for Høyre.

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen, (H), Nordland.

Ivar Kristiansen er skuffet over manglende Nordlandsstatning fra regjeringen.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Samtidig med den 23. konsesjonsrunden åpnet regjeringa også for leteaktitvetet i allerede godkjente områder utenfor Nordland. Det nyanserer bildet noe, men fylkesråd Knutsen frykter et industrielt tomrom når gassfeltet Aasta Hansteen står klar om 2-3 år.

–Når Aasta Hansteen er tømt vil fagfolk flytte fra fylket vårt. Miljøet på Helgeland merker dette allerede, sier Knutsen.

Krever møtet med statsråden

Men i Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten og Vesterålen og Bente Lorentzen deler de naturlig nok ikke denne bekymringen.

–Både indeks Nordland og andre rapporter viser at det går knakende godt for Nordland, selv uten oljen. Det viser at vi må satse på kunnskap og andre næringer enn å utvinne olje i de sårbare områdene utenfor kysten vår, sier Lorentzen.

Til NRK skriver olje og energidepartementet at valg av blokker er basert på selskapens interesse og myndighetens egne vurderinger, og viser til nye felt tildelt i allerede forhåndsgodkjente områder i Norskehavet.

Dette er ikke godt nok for næringsråden i Nordland

–Vi krever et å møte statsråden. For her må noe gjøres, sier Arve Knutsen.