NRK Meny
Normal

Redusert voldtektsstraff fordi han fikk juling

Den nå domfelte mannen ble bundet fast, sparket og slått av andre festdeltakerne etter sovevoldtekten. Nå har lagmannsretten gitt ham en mildere straff.

Vesterålen tingrett

En mann i 20-årene ble i Vesterålen tingrett dømt til fengsel i tre år og ti måneder for en sovevoldtekt. Nå har Hålogaland lagmannsrett redusert straffen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I april i år mannen i 20-årene ble dømt til nesten fire års fengsel for seksuell omgang med ei jente som ikke var i stand til å motsette seg handlingen.

Dommen fra Vesterålen tingrett var ti måneder strengere enn aktors påstand i retten, og mannen anket videre til lagmannsretten.

Da ankesaken mot mannen ble behandlet i Hålogaland lagmannsrett nylig, ble straffen redusert med åtte måneder, skriver Avisa Nordland.

Årsaken til det er både tilståelsen mannen kom med, samt en voldsepisode som skal ha skjedd før pågripelsen, ifølge avisa.

Ble bundet fast og banket

Ifølge tiltalen skjedde overgrepet på formiddagen 7. juni i fjor på en privat adresse i Øksnes i Nordland. Natta før hadde mannen vært deltaker på en hjemmefest samme sted.

Fornærmede har forklart at hun våknet med en person liggende over seg, og at vedkommende hadde gjennomført et samleie med henne.

Som NRK tidligere har fortalt valgte de øvrige festdeltakerne å ta saken i egne hender da den nå domfelte mannen ble mistenkt.

Først beslagla de bilnøkkelen hans for å hindre ham i å forlate før politiet ankom stedet. Deretter ble mannen bundet fast. Ifølge Avisa Nordland ble han så slått og sparket av flere av festdeltakerne.

– Det kan ikke utelukkes at han ble utsatt for en røff behandling da han ble brakt inn i boligen og bundet, het det i dommen fra Vesterålen tingrett, men tingretten mente behandlingen ikke ga grunn til straffereduksjon.

Hevdet han ikke husket

I tingretten erkjente mannen at han må ha hatt sex med fornærmede, men hevdet han ikke husket selve episoden.

Der ble det også lagt fram DNA-funn på mannens klær som bekreftet at det hadde vært gjennomført et samleie mellom de to.

I tillegg til fengselsstraffen ble han også dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til fornærmede.

Erstatningssummen valgte han ikke å anke til lagmannsretten.