NRK Meny
Normal

Redningsskøyta «Stormbull» blir søring

I sin tid i Svolvær har den rukket å en guttebaby oppkalt etter seg. Nå skal redningsskøyta RS «Stormbull» bli søring.

Stormbull og Sundt Flyer i havna i Svolvær

LIGGER SIDE VED SIDE: RS «Stormbull» blir erstattet av RS «Sundt Flyer», som i dag kom nordover til Svolvær fra Hitra.

Foto: Mathias Olsen

– Det er ingen dramatikk i det, men jeg skjønner at flyttingen vekker litt følelser i Lofoten. Imidlertid kan jeg berolige alle med at hele mannskapet med skipsfører Glenn Pettersen blir igjen i Svolvær, sier informasjonsleder Frode Pedersen i Redningsselskapet.

RS «Stormbull» blir erstattet av RS «Sundt Flyer», som i dag kom nordover til Svolvær fra Hitra.

– Båtene skal overlappe hverandre i en uke, før «Stormbull» drar sørover. Det hører med til historien at båten skal til verftet i Sverige hvor den er bygd for ny klassing, sier Pedersen til NRK.no.

– Får raskere båt

Ifølge Pedersen får lofotingene nå er raskere båt i «Sundt Flyer». Redningsskøyta «Stormbull» er bygd i Sverige som er av samme klasse som «Sundt Flyer», og har en utrykningshastighet på 38 knop.

– Svolvær mister ingen kapasitet ved flåtebyttet. Tvert imot er «Sundt Flyer» litt raskere enn «Stormbull».

Pedersen legger til at slike flåtebytte skjer år om annen i Redningsselskapet.

– Vi ønsker å teste ut båtene våre i ulike farvann. Det er ikke unaturlig at mannskapet også følger med. Vi har ansatte fra Sverige, Island og Færøyene – litt som i oljebransjen, sier han.

Oppkalt etter redningsskøyta

Redningsskøyta «Stormbull» er stasjonert i Svolvær, og har så langt i år hatt 240 oppdrag og hjulpet over 650 personer. «Stormbull» overtok stasjonen i Svolvær 11. september 2012.

I mai i fjor fikk redningsskøyta riksdekkende oppmerksomhet da en gutt kom til verden om bord, etter at moren ikke rakk fram til sykehuset i tide. I november ble seks måneder gamle Liam Storm døpt, med skipsfører Glenn Pettersen på «Stormbull» som stolt gudfar.

Han var ikke i tvil om at han skulle takke ja til det ærefulle oppdraget da foreldrene Andrea Varneau og Johan Knudsen spurte om han ville være fadder til Liam Storm.

Foreldrene ville gjerne ha skipsføreren som fadder og nølte heller ikke med å kalle opp sitt tredje barn etter redningsskøyta «Stormbull».

Mannskapet på RS «Stormbull» fikk også ros etter å ha vært med på å slukke storbrannen i Helnessund i Steigen i november i fjor.